Kristiansand Kunsthall og Kristiansand folkebibliotek har fått 250.000 kroner i støtte fra Kunst i Offentlige Rom (KORO).

Midlene skal gå til tre forskjellige samarbeidsprosjekter i bygget, som involverer andre og fjerde etasje, samt et kunstverk i en planlagt glassheis.

Samarbeid

I år har kunsthallen og biblioteket sammen arrangert et robotverksted for barn, og til helga er det klart for «Mitt Liv i Kunsten — En samtale mellom Fredrik Wandrup og Leonard Rickhard».

Men fremover planlegger de to institusjonene å jobbe enda tettere sammen på flere prosjekter:

I fjerde etasje ligger området som kunsthallen betegner som "vandrehallen". Cecilie Nissen (t.v) og Anne Kristin Undlien planlegger å bruke dette arealet til lesestasjoner, med hovedfokus på kunstbøker. Foto: Kristian Hole

— Vi har tenkt å aktivisere foajé-området i bygningens fjerde etasje med midlertidige og permanente prosjekter, blant annet ved å bruke «vandregangen» som lesestasjoner, siden kunstbøker skal flyttes opp til kunsthallen. Vi skal også utvikle ulike kunstprosjekter i bibliotekets voksenavdeling for skjønnlitteratur i 2. etasje, hvor vi har tenkt at Mirjam Kristensen er en aktuell kurator for prosjektet. Her er målet vårt å synliggjøre litteraturen i en enda større grad og tilføye billedkunst til avdelingen, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien.Det var kunsthallen som nylig tok initiativet til å søke pengestøtten. Men selve ideen om et større samarbeid har de hatt lenge.

— Vi har tenkt på disse prosjektene lenge, men nå har vi endelig midlene til å starte på dem. Vi skal fortsatt beholde hver vår profil, men det handler om å gjøre hele huset til et kraftsenter for kunst- og litteratur, sier Cecilie Nissen, daglig leder på Kristiansand Kunsthall.

Glassheis

Ved toalettene i fjerde etasje (som skal rives) planlegges det å bygge en glassheis med et permanent kunstverk. Målet er at den skal bli ferdig sommeren 2017. Foto: Kristian Hole

Noe av pengene skal brukes til å utvikle et permanent kunstverk i en planlagt utvendig glassheis, som skal gå fra det fremtidige parkeringshuset, og opp til fjerde etasje.— Vi er rett og slett misfornøyd med inngangspartiet vårt, og vi tror at en tydeligere inngang gjennom en glassheis hadde gjort at flere hadde besøkt kunsthallen. Den nåværende heisen i bygget ligger gjemt bak en søyle, så vi hadde trengt en slik løsning for å få inn flere besøkende, forteller Nissen.

Men midlene fra KORO skal ikke gå til selve heisen. Det må i så fall finansieres av fremtidige, kommunale midler.

— Forlengelsen av parkeringshusheisen opp til Kunsthallen skal opp som politisk sak i Kristiansand kommune juni 2016, så vi håper på et positivt utfall, sier Nissen.

Undlien tror en slik glassheis kunne skapt positiv oppmerksomhet for hele bygget.

— En iøynefallende heis med et permanent kunstverk kunne fort bli en attraksjon i byen, mener hun.

Vinn-vinn

Cecilie Nissen og Anne Kristin Undlien i andre etasje på folkebiblioteket. Foto: Kristian Hole

Både Undlien og Nissen ser på samarbeidet som et vinn-vinn-prosjekt for begge parter.— Biblioteket har flere besøkende og en tilskuerbase som ikke vi ikke helt får tak i, blant annet ungdommer. Så vi håper at dette skal smitte over på våre besøkstall også, sier Nissen.

Undlien er også klar over hva biblioteket kan tjene på samarbeidet.

— Vi kan bruke den verdifulle, kunstfaglige kompetansen som Nissen og de andre ansatte på kunsthallen har.

Pengedryss til Sørlandet

I tillegg til samarbeidsprosjektene mellom Kristiansand Kunsthall og Kristiansand folkebibliotek, har også "Gimle Park & Kultur" og "Fremtidens Lekeplass" fått midler fra KORO (Kunst i Offentlige Rom).

kunsthall10.jpg

— Gimle Park & Skulptur" er et samarbeidsprosjekt som søker å revitalisere den gamle hagen til Gimle Gård i Kristiansand som uterom gjennom bruk av kunst. Det er initiert av billedkunstnerne Ann-Cathrin November Høibo, Jan Freuchen, Linn Pedersen og Anders Smebye. Prosjektet skal bidra til et voksende lokalt kunstmiljø, og påvirke den offentlige kunstdebatten i Kristiansand, skriver KORO om prosjektet, som er tildelt 400.000 kroner.Billedkunstner Jan Freuchen utdyper til Fædrelandsvennen at midlene var helt avgjørende for at prosjektet skulle gjennomføres.

— Med midlene i boks kan vi endelig begynne for fullt på denne utendørsutstillingen, og det er mye å gjøre i ukene fremover. På åpningen 30. april vil vi presentere sju ulike skulpturer fra forskjellige kunstnere. Og det vil bli arrangert konsert på åpningskvelden, sier Freuchen.

Kunstner Pelle Brage skal i samarbeid med Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune og UiA utvikle prosjektet "Fremtidens Lekeplass", som er tildelt 100.000 kroner.

— "Fremtidens Lekeplass" vil være en diskusjon og visualisering av om det er mulig å tilrettelegge en lekeplass som avspeiler visjoner for fremtidens samfunn. Prosjektet vil representere mange forskjellige ideer og vise muligheter og problemstillinger på en skulpturell måte, skriver KORO i pressemeldingen.

13 prosjekter, som var fordelt utover åtte ulike fylker, fikk innvilget støtte i denne søknadsrunden. Tre av disse var altså på Sørlandet.