Og vi er like bekymret for regjeringens manglende vilje til å drive en aktiv politikk for å motvirke dette. Resepten så langt er å gi skattelette, men det har ikke skapt flere jobber. Arbeidsledigheten stiger. Regjeringen mener at dagens krise, med 130.000 arbeidsledige på landsbasis, bare er en naturlig omstilling. Arbeidsledigheten har ikke vært så høy siden midten av 90-tallet!

Aust-Agder fylke har den nest høyeste ledigheten i landet, der Froland ligger høyest med 5.7 %, Tvedestrand 5.1 og Arendal 4.8 % arbeidsledige. Det er flere grunner til at aktive tiltak er viktige.

Les også :

Det er viktig at arbeidsledigheten ikke får feste seg på et høyt nivå, den kan fort få en selvforsterkende virkning. Gjennom forskning på sykefravær, vet en at jo lenger du er borte fra jobben, jo vanskeligere blir det å komme tilbake til jobb. De samme mekanismene gjør seg gjeldende her. Derfor er det så viktig å beholde folk så lenge som mulig i aktive tiltak på arbeidsplassen. Hvorfor regjeringen ikke ønsker å ta i bruk virkemiddelet som både er enkelt og effektivt, nemlig utvidelse av permitteringsreglene er uforståelig for oss. Det er bare tull å hevde at regelverket låser folk fast. Det er bedre for ansatte å være permittert, enn å skyves ut i arbeidsledighet. På denne måten sikrer bedriftene seg kompetansen til det kommer nye oppdrag.

Det er heller ingen god følelse å sitte hjemme og føle at ingen har bruk for deg. Nå er det behov for tiltaksplasser, igangsetting av prosjekter til vedlikehold av veier og bygninger og midler til regional utvikling. Vi har hatt kriser tidligere, men får man penger til regional utvikling kan en se hvor de skal brukes best. Bedrifter på Sørlandet er gode på å tenke nytt. Den nordiske medbestemmelses— og medvirkningssystemet, der ledelse og ansatte jobber sammen for å utvikle bedriften, har vist seg å fungere godt. Våre bedrifter er gode på å tenke nytt og drive utvikling både i gode og dårlige tider, det er ikke næringslivet det står på. Regjeringen må komme med tiltakene for å stimulere dette!