Oslo (NTB): Regjeringen vil blant annet redusere klagetiden for «åpenbart grunnløse asylsøknader», innføre integreringskriterier for permanent opphold og øke kravet om antall oppholdsår før permanent opphold fra tre til fem år.

– Regjeringen ville ikke lagt fram noe vi mener er i strid med de internasjonale forpliktelsene, understrekte likestillings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) da hun og statsminister Erna Solberg (H) la fram forslagene.

En 24-årsgrense for familiegjenforening fra land der tvangsekteskap praktiseres er også blant innstrammingene. Samtidig foreslår regjeringen å redusere kravet fra fire til tre års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforeningen kan finne sted.

– Dette blir et av de strengeste regelverkene i Europa, slår Listhaug fast.

Justert

Ifølge Solberg har regjeringen gjort flere justeringer av innstrammingstiltakene etter høringsrunden i vinter.

– For eksempel har vi lyttet til innspillene om å gjøre innstrammingen i familiegjenforening midlertidig, sier statsministeren.

Ifølge henne mener regjeringen at forslagene utgjør «helt nødvendige innstramminger» i asylpolitikken.

– I desember fikk vi et bredt flertall i Stortinget som var enige om 18 punkter for innstramming i asylpolitikken. Det vi nå legger fram, bygger på dette forliket, sier hun.

– Bærekraftig

Listhaug mener innstrammingene legger til rette for en bærekraftig velferdspolitikk i Norge.

– Vi må sikre den norske velferdsmodellen. Hvor mange som lever på offentlige ordninger, har en sammenheng med hvilke ordninger vi kan ha. For vi må ha mange nok til å betale inn, sier Listhaug.

– Vi må også lykkes med integreringen. Hvor mange som skal integreres, har en sammenheng med hvor godt vi lykkes med dette, fortsetter statsråden.

Hun viser til at antallet migranter og flyktninger som har reist til Europa så langt i år, er høyere enn på samme tid i rekordåret 2015. Strenge grensekontroller i Europa har så langt holdt antallet som kommer til Norge kunstig lavt, ifølge statsråden.

– Den situasjonen kan raskt endre seg, tror Listhaug. (©NTB)