Cathrine Sordal - Filmanmelder i Fædrelandsvennen Foto: Reidar Kollstad

Min fetter strålte av stolthet da han viste frem VHS-kassetten han hadde fått fra en kompis som hadde kontakter i utlandet. «Nå skal jeg vise dere noe dere ikke har sett før». Vi, min fetters yngre tvillingsøsken og jeg, satt med store øyne og visste ikke helt hva vi kunne vente oss. Jeg tror jeg var litt redd for at det var noe veldig skummelt, for som den yngste i gjengen var det flaut å ikke være like tøff som de andre. Min fetter hadde helt rett. Det som var på den videokassetten var virkelig noe jeg aldri hadde sett før, og jeg ble umiddelbart trukket inn i det underlige og eventyrlige «Star Wars»-universet. Dypt fascinert av karakterene og historien som utfoldet seg, og fascinasjonen har jeg ennå. Selv om jeg til tider kan bli litt svett av industrien rundt.

Jeg mener, både Cover Girl og Max Factor har laget egen «Star Wars»-sminke, og det er vel å dra det litt for langt. Og snakker vi om å dra det litt for langt, passer vel de som har startet en egen religion de kaller Jediisme inn i den kategorien. De tror på Kraften og lever etter jedikoden. Tror du meg ikke, kan du sjekke ut deres offisielle nettside:

Jeg var nylig i London med familien , og der måtte vi selvfølgelig ha det obligatoriske besøket på Madame Tussauds, hvor de nå har fått en egen «Star Wars»-avdeling.

Og jeg vet faktisk ikke hvem som var mest ivrig , meg eller min 10 år gamle sønn. Han fikk blant annet måle krefter med Darth Vader og kjøre Millennium Falcon sammen med Chewbacca, mens jeg fikk «hengt» litt på en ung Han Solo. Faren var i grunnen også ganske fornøyd da han fikk sitte svært tett opptil prinsesse Leia i bikini.

«Star Wars»-universet omfatter sju, filmer, spill, romaner, tegneserier, actionfigurer, lego, sengetøy, klær og mye mer. Det George Lucas startet på 70-tallet, har vokst seg større enn noen kunne ane. Og nå har altså Disney tatt over styringen. «Star Wars: The Force Awakens» har premiere til onsdag (16. desember), og igjen er jeg ikke sikker på om det er meg eller 10-åringen som gleder seg mest.

Men det er med litt skrekkblandet fryd . Håpet er at ikke historien er for Disneyfisert. Og selv om jeg liker mye av regissør J. J. Abrams tidligere arbeid, bekymrer det meg at han har jobbet mye i «Star Trek»-universet. For de to universene bør holdes langt unna hverandre.

«May the Force be with you»