Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt ham Ossietzky-prisen for 2016 og vil at han skal komme til Norge under prisutdelingen i november.

For å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA ønsker Snowden derfor å få fastslått rettslig på forhånd at Norge ikke kan utlevere ham. Derfor ble det i april tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet.

Det er dette søksmålet Regjeringsadvokaten ber retten avvise i et tilsvar som NTB har fått tilgang til. Staten begrunner sitt syn med at spørsmål om utlevering ikke hører hjemme i sivile saker, men bør prøves rettslig etter de standarder som settes for straffesaker. Det vil først kunne bli aktuelt dersom det kommer en utleveringsbegjæring mot Snowden, noe staten anfører at ennå ikke har skjedd.

Regjeringsadvokaten poengterer for øvrig at det er åpent om Snowden i det hele tatt vil få adgang til å reise inn i Norge.

I denne sammenhengen vises det til at han ikke har amerikansk pass, men også at en innreise kan «tenkes å berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn». (©NTB)