Likevel søker den ene sportsklubben etter den andre om utvidet skjenkebevilgning.

Bakgrunn for alkoholsalget skal være dårlig økonomi, og dette argumentet trumfer retningslinjene til Norges idrettsforbund: Barn og unge som deltar i aldersbestemte klasser (under 18 år), skal møte et trygt og alkoholfritt idrettsmiljø. Trenere, ledere og utøvere skal fremstå som gode forbilder for barn og unge og ikke nyte alkohol i samvær med utøvere i denne aldersgruppen.

Et sted for hele familien

Dette rimer dårlig med at tribunene er et sted for hele familien. Nå er det på mange arenaer likhet mellom en brun pub og publikumstribunene. Også mange av topputøverne er yngre enn 18 år. Flere 16-17-åringer spiller i dag på de øverste nivåene i fotball og deltar i toppidrett.

Idrett skal begeistre. Alkohol er følelsesdempende. Det eneste positive ved alkoholen, er at den senker vår selvkritiske sans, slik at vi våger å agere på måter vi ellers ikke gjør.

Vi ønsker bare å ta en rolig øl i et avskjermet område på arenaen, se litt idrett og bli behandlet som ansvarlige individer. Er det virkelig for mye å be om, skriver en Viking-supporter i Aftenposten.

Ja! Jeg mener det er for mye å be om. Jeg stiller heller motspørsmålet: Klarer dere ikke glede dere over fotball i to timer uten å måtte ha alkohol? Skal deres akutte behov for alkohol, trumfe barnefamiliers behov om edrue tribuner?

Barn og unges drivkraft

Idretten jobber med barn og unge, først og fremst. Resultatet blir eliteidretten, og det er toppidretten som ofte er barn og unges drivkraft, er målet for hva de kan oppnå. Hvis vi blander rusmidler som et autonomt behov inn i idretten, hvilke signaler vil det gi ungdommen?

Idrettsorganisasjoner er ikke ulike den frivilligheten jeg og andre organisasjoner som jobber med russkadde og mot russkade. Stiftelsen Klar har flere ganger i regi av Gatemagasinet Klar organisert konserter til inntekt for tiltakets drift. Vi har alltid gått i minus, fordi vi sannsynligvis ikke vil ha ølsalg under konsertene.

Hva hadde ølkrevende supportere ment om at ungdomsklubber, lavterskeltilbud som gatemagasintiltakene, Blå Kors, Actis, Bymisjonen, Retretten og andre lignende frivillige organisasjoner skulle begynne å finansiere driften med å selge rusmidler på arrangementer for å skaffe penger til driften?

Jeg har i et tidligere innlegg om idrett og alkohol utfordret idretten til å komme med kommentarer og synspunkter, svare meg på kritikken. Utfordringen er blitt møtt med taushet.

Innlegget er forkortet. Red.