7. desember møter en 55 år gammel kvinne sin mangeårige arbeidsgiver i Kristiansand tingrett. Hun er en av 420 personer som er sagt opp i MHWirth i de siste kuttrundene, men mener oppsigelsen er ulovlig. Hun vil ha jobben tilbake og krever erstatning.

«Det er foretatt en usaklig utvelgelse av XX i forhold til andre ansatte. XX er feilaktig utpekt som overtallig basert på de utvelgelseskriteriene arbeidsgiver selv har forpliktet seg til å følge. Det er heller ikke foretatt en forsvarlig avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører XX», skriver kvinnens advokat Jens Freuchen i sluttinnlegget til Kristiansand tingrett.

Advokat Jens Freuchen mener kvinnen er feilaktig utpekt som overtallig basert på de utvelgelseskriteriene MHWirth selv har forpliktet seg til å følge. Foto: Kjartan Bjelland

Advokaten mener hun er feilvurdert knyttet til ansiennitet, kompetanse, endringsvilje og initiativ. Det vises til at hun har lært opp nyansatte som har fått beholde jobben. Kvinnen mener også hun lett kan fylle andre stillinger.

Viser til svakt marked

55-åringen vil selv ikke kommentere søksmålet. Det vil heller ikke HR-direktør Bjørg Hansen i MHWirth.

I sitt sluttinnlegg til retten avviser bedriften at de ikke har fulgt lover og regler. De viser til det svake markedet og mener det ikke finnes annet passende arbeid for henne. Selv om retten kommer til at oppsigelsen er usaklig, mener bedriften at det er urimelig at hun fortsetter med tanke på alle de andre som har mistet jobbene.

Forhandler om flere

I oktober inngikk MHWirth forlik med en annen ansatt før saken kom til rettssalen. Nå kan det ble enda flere søksmål. Nito-tillitsvalgt Asbjørn Pettersen skal inn i forhandlinger med bedriften om en håndfull oppsagte ingeniørmedlemmer.

— Vi kan ikke utelukke at noen av disse går videre til retten hvis vi ikke kommer til en løsning. Ellers mener vi at de aller fleste har blitt behandlet på en god og korrekt måte i den prosessen vi er inne i, sier Pettersen.

Nito-tillitsvalgt Asbjørn Pettersen skal inn i forhandlinger om en håndfull oppsagte ingeniørmedlemmer som mener de feilaktig er pekt på ved nedbemanningen. Her er han sammen med Jannicke Sommer-Ekelund, tillitsvalgt for Negotia. Foto: Kjartan Bjelland

National Oilwell Varco (NOV) har sagt opp 900 fast ansatte. I Fædrelandsvennen har tillitsvalgte fra Fellesforbundetanklagd ledelsen for feil vurderinger av ansiennitet og kompetanse i flere saker. Så langt har Kristiansand tingrett mottatt søksmål fra tre oppsagte NOV-ansatte. I tillegg har én ansatt i MacGregor Norway gått til sak etter oppsigelse.

— Pågenerelt grunnlag kan vi si at vi ikke anbefaler medlemmene våre å gå tilretten. Men det kan være aktuelt i de tilfellene vi mener at oppsigelsen er usaklig og medlemmet ikke får til en løsning med selskapet på annen måte, sier lederen for juridisk kontor i fagforeningen Tekna, Anne Cathrine Hunstad.

- Dårlige utsikter

Professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo, Stein Evju, mener ansatte har dårlige utsikter til å vinne søksmål i dagens situasjon.

— Når det foreligger økonomiske grunner til å redusere arbeidstokken, vil utsiktene for en arbeidstager til å vinne fram med søksmål som regel være dårlige, sier Evju.

Han legger til at dette avhenger av hvordan prosessen i bedriften har vært fram til at den enkelte må gå.

— Det har vist seg tidligere at de bedriftene som har gjort en grundig prosess normalt vil slippe unna, sier Evju.