Landets sosialistiske regjering håper flyktningene vil kunne sørge for at landets innbyggertall ikke synker i takt med en sterk utvandringstrend.

Holdningen i ett av Europas mest kriserammede land står i skarp kontrast til innstillingen i andre EU-land, der den politiske retorikken er preget av frykt for at flyktningene vil skape problemer, både økonomisk og sosialt.

I forrige uke sendte statsminister Antonio Costa brev til Hellas, Italia, Tyskland og Østerrike. Der åpner han opp for å ta imot opptil 5.800 flere flyktninger enn de 4.500 som landet allerede har sagt ja til gjennom EUs kvotesystem.

Costa har tidligere sagt at han er imot stengte grenser i Europa og mener at det er urettferdig at Tyskland skal bære den største byrden som følge av flyktningstrømmen. Dette er en plikt for alle europeiske ledere, og Portugal vil gå foran som et godt eksempel, framholdt han da han tidligere i februar besøkte Berlin.

Til nå har Portugal kun tatt imot 32 flyktninger, noe som tyder på at landet er lite kjent blant flyktninger og migranter. Dessuten ligger det helt i utkanten av Europa, langt unna ruten som flyktningen har fulgt over Balkan det siste året. (©NTB)