— Jeg er ydmyk i forhold til min rolle. Jeg har ikke kommet hit for mine idrettsprestasjoner, sier direktør for Oslo 2022 Eli Grimsby og ler.

Som direktør for Oslo 2022 har hun de siste to årene jobbet med å lede søknadsprosessen om vinterlekene.

— Det er hele tiden avgjørende milepæler. Det er som å kjøre slalom. Hekter du i en port, så er du ute. Det gir meg adrenalin og gjør meg fokusert på å komme gjennom løypa på en god måte, sier Grimsby.

Mandag ble Oslo offisielt klar som en OL-kandidat, og kjemper sammen med Beijing i Kina og Almaty i Kasakhstan om å være vertsby for vinter-OL i 2022. — For oss som har jobbet med dette i to år, så er det veldig stort. At vi scoret best på alle punktene på evalueringskommisjonens ranking er en god bekreftelse, sier hun.

Vil ha debatt

En annen sørlending som er sentral i søknadsprosessen er idrettspolitisk talsmann i Høyre Svein Harberg fra Grimstad.

— Det er heldigvis ikke våre egne ferdigheter i idretten som avgjør, så jeg tror det skal gå bra. OL er et nasjonalt arrangement som engasjerer hele Norge, sier Harberg.

Som idrettspolitisk talsmann er én av hans oppgaver å skape samfunnsdebatt om avgjørelsen.

— Min jobb er å være best mulig oppdatert på alle fakta i saken på våre områder. Jeg vil gjøre en grundig jobb og høre på alle. Jeg må se nøye gjennom hva som ligger bak tallene slik at vi kan ta en ordentlig beslutning, sier Høyre-politikeren.

Lavere kostnadsnivå

Generalsekretær i Norges Skiforbund Stein Opsal fra Strai i Kristiansand, mener den internasjonal olympiske komité (IOC) vil ha OL til Norge for å vise at også mindre nasjoner kan arrangere store mesterskap.

— IOC virker interessert i å gå vekk fra gigantomanien og få ned kostnadsnivået på OL til et mer nøkternt nivå. Norge kan klare det og det mener jeg er en av grunnene til at Norge bør arrangere OL, sier Opsal, og fortsetter:

— Store deler av kostnadene er nødvendige og vil komme uansett. Anleggene vil kunne gjenbrukes i lang tid fremover.

Neste steg i prosessen mot et eventuelt OL-arrangement i Oslo er at Stortinget beslutter å gi søknaden finansieringsgaranti.

— Jeg er veldig spent. Det vil gå mange debatter frem og tilbake og meningene virker å være delte. Men jeg tror det er stor tillit til det arbeidet vi har gjort, og jeg håper det blir et ja, sier Grimsby.

— Jeg har vært tydelig på at vi får ta en vurdering på grunnlag av alle sakspapirene, når vi har sett hele samfunnsregnestykket og hva meningen til folket er, sier Harberg.

Det norske folket har virket kjølige i sin holdning til et nytt vinter-OL i landet. Ja-tallene fra meningsmålingene har gjennomsnittlig ligget på rundt 35 prosent. Alle tre tror det tallet må opp.

— Jeg skulle gjerne sett at ja-siden var større. Men jeg tror på økt oppslutning når det nærmer seg. Jeg hørte at motstanden var større mot Lillehammer i 1994 enn den vi opplever nå, sier Grimsby.