Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har hver femte norske mann dårlig sædkvalitet, og dermed redusert mulighet til å få egne barn. Norske menn kommer sammen med danske menn dårligst ut blant de nordiske landene. Årsaken er fortsatt ukjent for forskerne, men nå kan en forskergruppe slå fast at alkoholinntak i hvert fall ikke er en medvirkende faktor, skriver VG.

— Det er ingen grunn til å anbefale menn å droppe alkoholen fullstendig om de vil ha barn, sier forsker og professor i biomedisin Trine B. Haugen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har sammen med internasjonale forskere studert data fra 8.344 menn. Konklusjonen er at det ikke er sammenheng mellom moderat alkoholinntak og sædkvalitet.

Studien ble tidligere i sommer publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Haugen mener det er viktig at folk får råd basert på vitenskap, og viser til at en lege en gang fortalte et par som prøvde å få barn, at mannen burde slutte å drikke.

— Jeg mener det ikke er grunnlag for å gi dette rådet, fordi det kan lure folk til å tro at det å slutte å drikke kan bedre fruktbarheten. Vår studie viser at det ikke er grunnlag for å gi folk dette rådet, sier Haugen. (©NTB)