— Vi skal aldri glemme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Angrepene var en tragedie for alle berørte og rammet oss som samfunn og nasjon. Nasjonale minnesteder er viktig for at vi som nasjon skal ha et sted å sørge, savne de som gikk bort og samles om de verdiene som ble angrepet og satt på prøve den dagen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Regjeringen valgte å utsette etableringen av minnestedet på grunn av sterke og ulike syn blant berørte. Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene ønsker etablering av minnestedet slik det er vedtatt. Naboer på Sørbråten ønsker ikke minnestedet i sitt nærmiljø.

— Vi har hele tiden vært opptatt av å finne en løsning som alle kan samles om, sier Sanner.

Lederen for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland, sier hun er fornøyd med at en beslutning nå er tatt.

— Det har vært viktig for oss å få minnestedene på plass. Vi trenger et sted å gå for å sørge og minnes i årene som kommer. Vi i støttegruppa har god dialog med departementet, og en lang prosess over flere år mener vi ingen er tjent med. Det er godt at vi slipper å markere fem år uten en avgjørelse i denne saken, sa Røyneland. (©NTB)