Justisminister Anders Anundsen (Frp) var tydelig fornøyd da han onsdag presenterte budsjettforslaget foran alle politimestrene i landet. Men neste gang politimestrene møtes, kan antallet være kraftig redusert. Politireformen skal legges frem før jul, og reformen kan føre til at dagens 27 politidistrikter blir redusert til cirka en tredel, og at antallet lensmannskontorer også blir kraftig kuttet. Arbeidet fortsetter neste år, og Humlegård håper reformen kan rulles ut i 2016. -Det er helt avgjørende for oss å få noen føringer og veivalg nå. Målsetningen betyr færre politidistrikt, og da blir det færre politimestre. Men selv politimestrene er enige i at det må bli færre distrikt, selv om det kommer til å berøre dem selv, sier Humlegård.

Han legger til at færre politidistrikt vil bety bedre politi i distriktene.

-Desentralisert politi er avgjørende for distriktene. I dag har vi for mye kompetansekapasitet som ligger bundet opp sentralt og det er alt for stor forskjell på kvaliteten på polititjenesten som leveres rundt om i landet, forteller politidirektøren.

Lettet over budsjettetJustisdepartementet har i forslaget til neste års statsbudsjett bedt Politidirektoratet om å kutte minst 95 millioner kroner, blant annet 35 millioner i overtidsbruk. Humlegård sier likevel at han er svært fornøyd og det er de viktigste områdene som er prioritert.

— Jeg er glad og lettet over at vi får et budsjett til neste år som gjør at vi kan levere bedre polititjenester over det ganske land. Det er ingen land i Europa som får en sånn ressurstilførsel, relativt sett, som Norge nå får på politisiden, sier Humlegård og viser blant annet til 50 nye påtalejuriststillinger, oppbygging av antall politistillinger og 150 millioner kroner som er satt av til politireformen neste år.

-Så er det én ting som ikke handler om penger, men som også er viktig, og det er at målstrukturen i dette budsjettforslaget er vesentlig forenklet fra tidligere. Vi har stått i en spagat med å innfri en rekke forskjellige målområder, som tidligere har gjort at vi har mistet fokus, sier han.

–Bedre verktøykasseOgså Anundsen understreket at penger ikke løser alt.

-Mitt poeng er at hver enkelt politimester tar ansvar for den jobben som gjøres i eget distrikt. Det handler om å både utøve ledelse, men også sikre at en organiserer arbeidet mest mulig effektivt. Det er mye god kompetanse blant dem som sitter her, og nå bidrar vi med å bedre verktøykassa, fordi de får en vesentlig økning av ressurser, sier han til NTB.

Anundsen innrømmer at det ikke har vært lette forhandlinger.

-Budsjettforhandlinger er aldri enkelt, men resultatet viser at regjeringen satser sterkt på justis- og beredskapssektoren, og det er det behov for, sier han.

Verdsetter harde prioriteringerJustisministeren sier at folk flest vil merke at det blir mer synlig politi, mer effektiv behandling i straffesaker og raskere påtaleavgjørelser, og politimester Rune Bård Hansen i Vestfold politidistrikt sier han setter pris på regjeringens prioriteringer.

-Jeg synes dette er gledelig. Som statsråden sa er det ikke alt som kan prioriteres, og vi må vite nå hva vil prioritere nå og hva som må vente, sier han til NTB.

De fleste politimestrene er ansatt i åremål ut 2015, men Hansen går av ved kommende årskifte.

-Jeg har sagt nei til å fortsette, men det er ikke fordi jeg tviler på at reformen blir vellykket. Jeg har stor tro på reformen, uansett om det blir åtte-ni eller tolv-tretten distrikter. Det har skjedd en veldig stor forbedring av norsk politi de siste tiårene, og politiet er på et høyere og jevnere nivå nå enn før, sier han. (©NTB)