– Hæ, er det påbudt? Det har ikke jeg fått med meg, sier Carl Østling (17), til osloby.

Fra 1. januar må også mopedister ha med seg gul refleksvest når de er ute og kjører. Guttene var ikke klare over påbudet for moped og motorsykkel. Veimyndighetene avventer informasjonskampanjer til over påske.

– Vi informerer ikke om piggdekk i juni, og ei heller om mopedbruk i januar, sier kommunikasjonssjef Kjell Bjørn Vinje i Statens Veivesen.

1. januar ble det påbudt å ha med refleksvest på moped— og motorsykkelregistrerte kjøretøy, på linje med i bil.

En slik er du nå pålagt å ha tilgjengelig i bil, moped og motorsykkel for å følge reglene. Man vet aldri når ulykken måtte være ute.FOTO: Magne Johansen

Østling og klassekameraten Max-Philip Michelsen (17) kjører scooter og lettmotorsykkel til Oslo handelsgym hver dag det er bart og greit vær, om det så er midt i januar. Veivesenet har imidlertid vurdert mopedbruken som såpass begrenset at noen informasjonskampanje ikke er nødvendig før utpå vårparten.

– Nei, på tross av mildværet har jeg ikke sett mange mopeder på veiene i desember og januar. For å nå frem til den yngre brukergruppen, velger vi å spare på kruttet til over påske når det er sesongstart, forklarer Vinje.

— Håper å ha nådd ut

Han presiserer at forskriftsendringen har pågått over tid og er bygget på dialog med de involverte brukergruppene. Det er blitt kunngjort via Lovdata, oppslag i fagblader, sosiale media, pressemeldinger og på veivesenets nettsider.

– Vi har gjort det vi kan med våre verktøy. Etter kontroller og videre samtaler med brukerne, skal vi vurdere om vi har nådd ut, sier Vinje.

– Når det gjelder de unge, må vi tenke litt friskere og mer sprekt. Vi har diskutert kinoreklamer, sosiale media og pressearbeid rettet inn mot ungdomsblader og lignende kanaler.

Gis ikke gebyr

Som tilfelle er også med biler, gis det ikke gebyr dersom vesten er fraværende i/på kjøretøyet. Det er bileiers ansvar, og påbudet er ment som en anbefaling fra veimyndighetene.

– Vi er, i samråd med politiet, av den oppfatning at dette påbudet er så innlysende og av opplagt egeninteresse at det vil komme av seg selv, sier Vinje i Statens vegvesen.

Det har ungdommene forståelse for.

– Når det er påbudt, så må man jo nesten ha det uansett. Når du vet du har den med, så er terskelen lavere for å bruke den om noe skjer, mener Østling.

Michelsen er noe mer usikker.

– Jeg kræsja en gang, og da hadde jeg nok å tenke på om ikke jeg skulle ha tatt på meg refleksvest, hevder han.

Dersom det viser seg at bruksraten er lav, vil det av politiet gjøres ny vurdering om hvorvidt gebyrsatser kan bidra til effektivisering av bruken.

Både politiet og veivesenet kan etterspørre refleksvest ved kontroll, og uten vest risikerer man mulkt.

Forslag om bruk av vesten under kjøring har også vært ute på høring, men veidirektoratet har valgt ikke å innføre dette påbudet pr. i dag.