— Dagens ungdommer er vant til blockbuster-filmer fra Hollywood, som ofte følger den samme oppskriften. På Filmfest Ung får elevene oppleve andre kulturer og problemstillinger gjennom alternative filmer fra hele verden. Målet er at film skal utvide ungdommenes horisont, og det er derfor vi tar dem med hit, forteller Ana Margarita Q. Milan, som underviser i medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole.

Fra tirsdag til lørdag skal 26 filmer fra 20 forskjellige land vises på Kristiansand kino i den fjerde runden med Filmfest Ung.

Ungdomsjury

Krister Ingebretsen (17) og Bendik Dalen (18) fra Tangen videregående skole er med i årets fagjury, som skal kåre årets film under festivalen. Her diskuterer de den brasilianske filmen "Don't call me Son", som de så på mandagens testvisning. Foto: Kristian Hole

Av de 26 filmene på programmet, er ti inkludert i årets konkurranseprogram. Fagjuryen, som består av sju ungdommer fra Tangen, skal i dagene fremover kåre en vinner.— Vi har en liste med forskjellige kriterier som vi må følge. Det blir en spennende uke hvor vi skal oppleve noe helt annet enn typiske Hollywood-filmer, sier jurymedlem Bendik Dalen (18).

Fredrik Fjellvang (øverst til venstre), Krister Ingebretsen, Markus Grendstad Rosseau, Bendik Dalen, William Kleiberg Fauske, Silje Wilson Nordby (nederst til venstre) og Pauline Finne Andersen fra Tangen videregående skole utgjør årets jury. Foto: Kristian Hole

Mandag fikk juryen en eksklusiv sniktitt på den brasilianske filmen «Don't Call me Son», som tematiserer både legning og kjønnsidentitet gjennom karakteren «Pierre».— Det er første gangen jeg ser en film som ikke er «typisk Hollywood». Den var litt treig i starten, men alt i alt en bra film. Det er spennende å se en film som er bygd opp på en helt annen måte enn det jeg er vant til, forteller Krister Ingebretsen (19).

Unge voksne

Men festivalen er ikke kun beregnet for videregående elever. Målgruppen er ifølge festivalen «unge voksne» i alderen 14 til 25 år, og Filmfest Ung er i et tett samarbeid med elever, studenter og lærere fra videregående skoler og universiteter i Agder. Programansvarlig Stina Ask Mikkelsen håper på å slå fjorårets besøksrekord.

— Det kom rundt 1500 i fjor på de ulike filmene, og selvfølgelig håper vi å toppe det i år. Det tror vi er mulig med årets spennende program, som består av 26 filmer fra 20 forskjellige land. Dette inkluderer både dokumentarer, kortfilmer og spillefilmer. Men selv om hovedmålgruppen er unge voksne, kommer det også godt voksne publikummere. Det er et rimelig kinotilbud hvor folk kan se filmer av høy kvalitet som vanligvis aldri kommer på kino.

«Pyromanen»

Mikkelsen trekker fram to helt forskjellige filmer som årets høydepunkter.

— På onsdag er det verdenspremiere på «Pyromanen» på kvelden, og på torsdag morgen kommer det 655 skoleelever, i tillegg til både regissør og skuespillere. Det blir utrolig spennende. Men jeg vil også trekke fram den latviske filmen «Mellow Mud».

— Hva gjør den så spesiell?

— Den vant sølvbjørnen på den prestisjetunge filmfestivalen i Berlin og tar opp en viktig problemstilling i Europa. Flere foreldre må forlate sine barn for å jobbe andre steder, og barna må bli voksne før de blir ungdommer. Det er en samfunnsaktuell film som virkelig treffer en nerve, svarer Stina Ask Mikkelsen.