Voldgiftsdomstolen i Haag konkluderte i forrige uke med at Kina ikke har rettmessig krav på et omstridt område i Sør-Kinahavet. Domstolen mener Kina har krenket filippinske rettigheter og forstyrret både oljeleting og fiske i området, der kineserne har bygget flere kunstige øyer.

Mens Filippinene kalte kjennelsen en milepæl, avviser Kina avgjørelsen og sier den ikke anerkjenner den. I ettertid har Kina invitert Filippinene til bilaterale samtaler, men utenriksminister Perfecto Yasay på Filippinene sier til Reuters tirsdag at han ikke kan gå med på kinesernes betingelser.

— De har bedt oss være åpne for forhandlinger, men har sagt at må skje utenom og uten hensyn til kjennelsen fra voldgiftsdomstolen. Jeg har svart at det ikke vil være i henhold til vår grunnlov og våre nasjonale interesser, forklarer Yasay. Han møtte sin kinesiske kollega forrige uke da de begge deltok på et toppmøte for asiatiske og europeiske ledere i Mongolias hovedstad Ulan Bator.

Yasay sier Filippinenes første mål er at landets fiskere igjen skal få adgang til de omstridte områdene. Deretter skal konklusjonene i kjennelsen følges opp punkt for punkt. (©NTB)