Sikkerhetsrådet holdt torsdag den første avstemningsrunden, og Guterres, som blant annet har vært statsminister i Portugal, tok ledelsen foran Slovenias tidligere statsminister Danilo Turk.

Sikkerhetsrådets 15 medlemmer har én stemmeseddel for hver av de 12 kandidatene. På stemmeseddelen kan medlemmene markere om de stiller seg positive eller negative til kandidaturet, eller krysse av for «ingen mening».

Ban Ki-moons etterfølger skal tiltre stillingen i januar 2017, og mange ønsker at det for første gang i FNs historie blir en kvinne.

Det er også ventet at den neste generalsekretæren kommer fra Øst-Europa, den eneste regionen som aldri har vært representert i toppjobben, og bulgarske Irina Bokova, som nå er sjef for UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, har derfor hyppig blitt nevnt som en av favorittene til å bli ny generalsekretær.

Torsdagens avstemning var den første av flere før Sikkerhetsrådet enes om en kandidat, noe som er ventet å skje i oktober. Før den tid vil imidlertid stemmesedlene bli fargekodet, slik at det er mulig å skille Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer fra de ti valgte. Det innebærer at de faste medlemmene — USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike - har et effektivt veto mot en kandidat de ikke skulle ønske i jobben. (©NTB)