— Flekkefjordsordføreren vant knepent, men alle ordførerne hadde tilegnet seg gode kunnskaper om hvordan ny teknologi kan gi eldre og funksjonshemmede en enklere hverdag. Listerregionen har satset mye på velferdsteknologi, og i dag har 180 brukere fått installert tilpassede trygghetspakker i hjemmene sine, sier samhandlingskoordinator Elisabeth Urstad i Helsenettverk Lister.

Før ordførerne gikk opp til eksamen gjennomførte de et e-læringskurs som Listerkommunene har utviklet for å vise sine ansatte og potensielle brukere om hva som finnes på markedet.

Kjøleskapsalarm

— Behovene er forskjellige. Det kan dreie seg om alt fra gps-varsling som sender melding når noen forlater leiligheten eller alarm som utløses ved fall. For eldre som ikke er så flinke til å ta til seg næring kan det gå en alarm når kjøleskapdøra ikke har vært åpnet på noen timer, sier hun.

Millionsatsing

Listerregionen har i år fått til sammen fire millioner kroner i ulike prosjektmidler til sin satsing på velferdsteknologi. Et forskningsprosjekt der også andre kommuner og UiA er med er tilgodesett med ytterligere fire millioner kroner fra staten.

Rådmann Camilla Dunsæd i Kvinesdal sier det er stor vilje blant politikerne i Lister til å investere og ta i bruk ny teknologi for å skape trygghet for eldre.

Gode erfaringer

Flekkefjordskvinnen Elisabeth Gausdal Grytten sitter i rullestol og har lenge benyttet seg av tekniske løsninger for å fungere bedre i hverdagen.

— Teknologiske løsninger gjør hverdagen enklere og tryggere. Kanskje er noen eldre ennå litt skeptiske, men for kommende generasjoner vil det være helt naturlig å forholde seg til teknologiske hjelpemidler som styres med mobiltelefon eller nettbrett, sier Grytten som er medlem av Lister brukerutvalg.