Flyktningstrømmen i verden endrer seg, i takt med antallet kriger og konflikter. I 2013 kom litt over 11. 000 asylsøkere til Norge. I 2014 var tallet lavere, mens vi i 2015 registrerte ny rekord med over 30. 000 asylsøkere. Neste år stipuleres alt fra 10.000 til 100.000. Hva en rik velferdsstat som Norge kan «tåle» av flyktninger er en stor diskusjon. Det er en debatt vi vil ha kontinuerlig fremover. En opprydning og innstramming må nå til i Norge for at vi skal klare å hjelpe dem som er i størst nød.

Det er omlag førti små og store forslag, oppsummerte Listhaug da hun la fram tiltakene på en pressekonferanse tirsdag. Grovt sett handler det om at regjeringen vil gjøre det betydelig vanskeligere å få permanent opphold i Norge. Først etter fem år, mot dagens tre, kan innvandrere søke permanent opphold. Da må de også ha bestått prøver i norsk og samfunnskunnskap, ha skaffet seg bolig og jobb eller utdanning, samt at de fortsatt må ha behov for beskyttelse.

Mange er allerede svært kritiske til flere av forslagene, men noen av dem er naturlige krav. Det er ikke vanskelig å være enig i kravet om at man skal lære seg norsk. Men å kreve selvforsørgelse i tre år er urimelig når vi vet hvor vanskelig det kan være for denne gruppa å få jobb. Å utvide tiden for når man kan søke om permanent opphold er heller ikke heldig. Hvor motiverende er det å integrere seg hvis man likevel ikke vet om man får bli?

Den diskusjonen vi bør ha i Norge nå bør handle like mye om hvordan vi ruster våre nye landsmenn til rask integrering, som hvordan vi stenger dem ute. Vi må gi dem gode kort for å bli gode samfunnsborgere.

For det aller mest diskutable rundt Listhaugs forslag er retorikken hennes. «At de ikke skal bli båret på gullstol inn i Norge» er ikke en statsråd verdig. Det er plumpt. Det forsterker fordommer og polariserer, i stedet for å bygge bro. Sitatet vitner også om lite hjerte for mennesker på flukt, så desperate at de risikerer egne og barns liv i dårlige gummiflåter. Å være flyktning er ikke å sitte i gullstol. Selv om Listhaug selv sitter i en ministerstol, må ikke Frp få dominere debatten med slik barnlig, men farlig retorikk.