Løslatelsen markerer begynnelsen på det som kan bli en ny runde med løslatelser fra en omstridte fangeleiren, som ligger inne på en amerikansk militærbase på Cuba.

Abdel Malik Abdel Wahab al-Rahabi ble klarert for løslatelse i mars 2014, men det har vært vanskelig å finne et land som ville ta imot ham. På grunn av borgerkrigen i Jemen, blir Guantanamo-fanger ikke sendt tilbake til landet. Jemenitten er den andre fangen i år som får opphold i Montenegro.

— USAs regjering er takknemlig overfor Montenegro for at landet tar imot fanger. Sammen med andre USA-allierte og venner i Europa bringer de oss et stort skritt nærmere et felles mål om å stenge Guantanamo, sier Lee Wolosky, som er det amerikanske utenriksdepartementets spesialutsending med ansvar for å stenge fangeleiren.

Det er for tiden 79 fanger på Guantanamo, og 29 av dem er godkjent for løslatelse. President Obama lovet da han ble innsatt at leiren skulle stenges innen et år. Den gangen var det 242 fanger der. Han har nå et drøyt halvår på seg, om han skal klare å tømme Guantanamo for innsatte før presidentperioden hans utløper i januar. (©NTB)