Den virkelige krisa utspiller seg i landene som herjes av krig og konflikt, og i nærområdene.

Mer enn 60 millioner mennesker i verden — barn og voksne - er i dette øyeblikket på flukt. Flukten er farlig, og framtida er usikker enten de blir boende i nærområdene eller søker beskyttelse i et trygt land som Norge.

Norsk Folkehjelp er til stede i de landene flyktningene rømmer fra, i deres naboland, på veien gjennom Europa og ved ankomst til Norge der de møter våre asylmottak og frivillige. Vår årlige 1. maiaksjon har i år som mål å støtte folk på flukt. Vi samler inn penger til flyktningarbeidet i nærområdene og i Norge, men vi stiller også politiske krav, for flyktningkrisa har politiske løsninger.

I den norske debatten er det særlig flyktningene fra Syria som har fått oppmerksomhet. Det er naturlig. Konflikten her er en av de voldeligste og største verden har sett på mange år. Den begynte som et folkelig opprør mot et av verdens mest brutale regimer og endte opp i en blodig borgerkrig. Selv om islamisters ekstreme og voldelige oppførsel har preget nyhetsbildet de siste årene, finnes det fortsatt en moderat opposisjon i landet som ønsker at Syria i framtida skal bli et fredelig demokrati. Det er disse moderate kreftene vi må støtte.

Hvis et fredelig, demokratisk Syria skal bli en realitet, må lokale sivilsamfunnsorganisasjoner bli hørt og involvert i alle diskusjoner om landets framtid. Særlig viktig er det å støtte de aktørene som fremmer kvinners medvirkning til en fremtidig løsning på konflikten.

I mellomtiden må folk som har flyktet fra hjemmene sine, både de som er internt fordrevne i Syria og de som nå bor i de sterkt pressede nærområdene, få tilstrekkelig hjelp. Nødhjelp må kombineres med mer langsiktig og stabiliserende innsats.

En relativt liten del av de 60 millionene som er på flukt i verden kommer til Europa. Noen av dem kommer til Norge. Der møter de et stadig strengere norsk regime og et apparat som ikke er dimensjonert til å ta imot flyktningene på en god måte. Det gjør det vanskelig å starte livet sitt og finne tryggheten de la ut på flukt for. Norsk Folkehjelp ser det som en forutsetning at Norge følger FNs høykommissær for flyktninger sine anbefalinger for behandling av asylsøkere.

Våre lokallag og frivillige gjør en ekstraordinær innsats for at flyktningene skal komme raskest mulig i gang med integreringen og føle seg velkommen. Her må regjeringen sterkere på banen. Konkrete tiltak kan blant annet være å gi barna som bor i asylmottak lovfestet rett til barnehageplass på linje med andre barn, og å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på at søknaden deres skal behandles. De fleste gode integreringstiltak koster penger, men dårlig integrering og et samfunn preget av utenforskap koster mer på sikt.