Akmal Ali er selv fra Pakistan og opplevde denne ukas terroraksjon mot en skole i Peshawar som et sjokk. Han mener ekstremistene misbruker islam. Foto: Kjartan Bjelland

— Hvordan reagerer du som muslimsk leder på at nye terroraksjoner denne uka er begått i islams navn?

— Disse handlingene er så barbariske og avskyelige at man aldri kan fordømme dem hardt nok. Dette er kriminelle handlinger, utført av kriminelle.

— Blir du lei av å svare på slike spørsmål etter terrorhandlinger begått i andre land?

— Det er viktig å fortelle at dette ikke har noe med islam å gjøre. Samtidig kan jeg bli lei av at det forventes at vi skal komme ut og fordømme hver gang noen muslimer gjør noe negativt. Og at selv når vi gjør det, stigmatiseres vi som muslimer. Det blir jeg lei av.

Akmal Ali er selv fra Pakistan og opplevde denne ukas terroraksjon mot en skole i Peshawar som et sjokk. Han mener ekstremistene misbruker islam. Foto: Kjartan Bjelland

— Opplever også dine trosfeller i menigheten det samme?- Ja. Mange muslimer spørres både på arbeidsplassen, på kafeer, i byen: Hva mener du om dette? Tar du avstand? Det kan på en måte være bra, men å måtte mene noe om dette hver gang, er litt for mye å kreve.

En ekstrem religion?

— Du er født i Pakistan. Hvordan opplevde du terroraksjonen mot skolen i Peshawar?

— Jeg var helt sjokkert. Det er den verste terroraksjon mot barn noensinne i Pakistan. Et lærested er et hellig sted. Selv lærde som tidligere har har støttet Taliban, fordømmer denne aksjonen. Forhåpentligvis kan det komme noe positivt ut av den ved at Pakistan samler seg mot Taliban. Også flere elementer innen pakistansk Taliban har tatt avstand fra denne handlingen. Kanskje vil den til og med føre til intern kamp i organisasjonen. Sånn sett kan terroraksjonen vise seg å bli en selvmordsaksjon.

— Kan fredsprisen til Malala Yousafzai hjelpe Pakistan fremover?

— Den prisen var veldig gledelig. I Pakistan er det mye intern strid. Mange er mer opptatt av egne penger og prestisje enn felles interesser. Og terrorister trives best i kaos og ustabilitet. Nobelprisen fokuserte på barns læring, kunnskap og gode institusjoner. Alt dette må styrkes for at samfunnet kan bli bedre.

Moskeen viktig

— Er det noe i islam som gjør at religionen kan tolkes på så ekstreme måter som terrorister gjør?

— Ordet islam betyr fred. Islam er en fredelig religion. Men tas skriftsteder ut ifra sin sammenheng og kontekst, kan de misbrukes. Det gjør terroristene. Men det er også interessant at ekstremister på andre siden, de som vil bekjempe islam, gjør det samme. Så ekstremistene på begge sider bruker koranvers på samme måte, og bekrefter dermed hverandre. Men for få måneder siden sendte 120 lærde fra hele verden brev til lederen for IS og sa klart ifra at han misbruker og feiltolker Koranen.

— Hva tenker du som muslim og imam når Taliban i Pakistan, IS i Syria eller Boko Haram i Nigeria begår terrorhandlinger i din religions navn?- Jeg klarer ikke å forstå hvordan de tenker, hvorfor de gjør det, hva hensikten er eller hvilke krefter som ligger bak. De misbruker min religion. I islam er det ikke tillatt å skade noen eller drepe noen. Tvert imot. Vi skal være gode mot hverandre.

— I enkelte muslimske miljøer i ulike deler av verden ser det ut til å foregå en radikalisering. Hva skyldes det?

— Det er nok flere årsaker. I ustabile land med svake politiske systemer og institusjoner er det god grobunn for ekstremisme. I tillegg spiller moskeene en viktig rolle i kampen mot ekstremisme. Her forteller og lærer imamene hva islam er og hva det betyr. Men i dag kommer ikke så mange unge der lenger. I stedet er de unge på nettet og lager sine egne tolkninger ut ifra det de finner der. Nylig hadde vi dette på en temakveld i vår menighet der vi stilte spørsmålet: Er Google blitt Imam Google?

Samarbeider med PST

— Hvordan jobber dere i deres menighet for å hindre radikalisering blant de unge?

— Vi arbeider veldig seriøst med det, kanskje enda mer enn det som skjer i andre byer i Norge. Senest onsdag hadde vi et møte med Politiets sikkerhetstjeneste og andre offentlige etater om radikalisering og terrorisme. Vi tar også slike tema opp i ungdomsforeningen og kvinneforeningen samt på andre møter og i fredagsbønnen, for å forebygge slike fenomener. Dette er veldig viktig for oss.

— PST anslår at 60 unge, norske muslimer har reist til krigen i Syria. Vet du om noen fra Kristiansand eller andre deler av Agder har reist?

— Nei, vi har ikke opplysninger som tilsier det.

Nordmenn til IS

Hvorfor tror du unge mennesker som kanskje både er født og oppvokst i Norge velger å dra til Syria for å støtte IS?

— I tillegg til at færre går i moskeen og flere henter informasjon fra internett, kan det ha skjedd noe med disse menneskenes tilhørighet. På et eller annet sted i livet kan de ha følt seg støtt ut av samfunnet. Det kan vi ikke tillate. Vi må være som en stor familie. Vi må ta vare på hverandre. Men da hjelper det ikke hvis vi får slengt mot oss at «Dere er muslimer. Dere er sånn og sånn». Vi er alle borgere av denne byen. Vi må kjempe sammen mot ekstremister. Det er vårt alles ansvar.