Du husker kanskje Kondiskalkulatoren? Ved å svare på noen enkle spørsmål,kan du finne ut din kondisjonsalder. Kommer du godt ut på spørsmålene om fysiskaktivitetsnivå og kroppssammensetning, kan kondisjonsalderen din bli lavere enndin reelle alder. Det er nemlig det som har størst betydning for kondisjonenvår.

Kalkulatoren ble utviklet av forskere ved K.G. Jebsen Senter forHjertetrening (CERG) ved NTNU. Etter omtale i flere store medier i desember i fjor,deriblant New York Times, fikk den 1,4 millioner treff i løpet av kort tid.

— Økaktivitetsnivået

Nå har forskerne videreutviklet denne kalkulatoren, slik at man også fårvite hvilken risiko man har for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Forsker: Bjarne Nes

— Poenget med kalkulatoren er at vi kan skille ut gruppen som har dårligstkondisjon og har behov for å endre aktivitetsvaner. Vi har nå data som viser atdenne gruppen har økt risiko for hjerte- og kardødelighet. Mange mindre studierpå direktemålt kondisjon har vist det samme, sier Bjarne Nes, postdoktor vedNTNU, og en av forskerne bak Kondiskalkulatoren.

Her kan du regne ut dinkondisjonsalder og om du har risiko for å dø av hjerte- og karsykdom.

Kalkulatoren spør bare noen enkle spørsmål, inkludert alder, kjønn, midjemålog treningsrutiner, før den gir deg din nåværende kondisjonsalder og din risikofor å dø av hjerte- og karsykdommer.

— Hva er de beste måten å endre din kondisjonsalder og redusere din risikofor å dø av hjerte- og karsykdommer?

— Det er å øke aktivitetsnivået, spesielt intensiteten på deler avaktiviteten, sier Nes.

Halvert risiko

Oppdateringen av kalkulatoren er basert på en studie publisert i Medicine& Science in Sports & Exercise (MSSE) hvor forskerne ved NTNU har vistat en enkel estimering også predikerer fremtidig risiko forhjerte-kardødelighet. Forskerne fant at risikoen for hjerte-kardødeligreduseres med 21 % for hver 3,5 ml høyere oksygenopptak.

Dette fant de ut ved å estimere kondisjonen til over 40 000 personer i denførste Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, for så å sammenligne med data fradødsårsakregisteret. Risikoreduksjonen de kom frem til, er den samme som ervist i studier der man har testet kondisjonen direkte på tredemølle, noe som erpraktisk vanskelig i de fleste sammenhenger.

— De som var blant de 40% med høyest kondisjon hadde mer enn halvert risikofor hjerte- og kardødelighet sammenlignet med de dårligst trente, sier BjarneNes.

- Kondisjonen betyrmer

— Er dere overrasket over funnene?

— Vi vet at kondisjon er den sterkeste prediktoren på fremtidig helse oglevealder. Men det som er litt overraskende er at kondisjonen betyr mer ennandre kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som blodtrykk, kolesterolog tidlig død, sier Nes.

— Er det noen svakheter ved denne kalkulatoren?

— Svakhetene er at det alltid er store individuelle forskjeller på folk, ogat det er basert på gjennomsnitt. Dermed kan man ikke ta hensyn til genetikk,og det bestemmer en stor del av kondisjonen din. Kanskje opp til 50 prosent.Noen trener masse uten å få fremgang, andre har medfødt god kondisjon. Der vilmye av unøyaktigheten ligge. Men kanskje vi kan legge det inn i fremtiden, sierNes.

- Litt rart

Det fins mange såkalte risikoscorer som leger er anbefalt å bruke i møte medpasienter som kan være i faresonen for å pådra seg livsstilssykdommmer. Neshåper at de klarer å utvikle kalkulatoren videre til å bli enda mer nøyaktig.

— Vi synes det er rart at ingen av disse inkluderer noen som helst mål påfysisk aktivitetsnivå eller kondisjon, når vi vet at disse er blant desterkeste prognostiske faktorene på linje med blodtrykk, kolesterolverdier ogovervekt. I framtiden vil vi sammenligne direkte om ikke en slik enkelestimering av kondisjon er like bra, eller bedre, for å si noe om fremtidigrisiko som slike «score'er». Foreløpig ser det sånn ut, sier Nes.