DANMARK: Danske myndigheter mistenker at smittekilden er kjøttpålegg fra produsenten Jørn A. Rullepølser, skriver Politiken.Et parti med rullepølse der det ble funnet listeria, ble trukket fra markedet 6. mai i år.

— En DNA-test har gitt fullt match, så vi føler oss rimelig sikre på at det handler om lammerullen fra Jørn A. Rullepølser, sier seniorforsker Steen Ethelberg ved Statens Serum Institut (Folkehelseinstituttet) til Aftenposten.

- Neppe solgt i andre land

Varer fra denne produsenten er neppe eksportert til utlandet, mener Fødevarestyrelsen (Mattilsynet), som er i ferd med å kartlegge dette nå.

Produktene fra Jørn A. Rullepøser er solgt i matbutikkjedene SuperBest og Eurospar, samt i enkelte Spar-butikker, ifølge NTB. Fabrikken er nå stengt.

De totalt 20 smittede er 11 kvinner og ni menn i alderen 43 til 89 år, ifølge Politiken. Personene er bosatt i hele Danmark, og de første tilfellene ble oppdaget i fjor høst. 15 av de 20 tilfellene er imidlertid registrert i juni, juli og august i år.

Rammer syke

Alle de smittede lider fra før av alvorlige sykdommer, understreker danske myndigheter.

Listeria er en bakterie som finnes naturlig i små mengder i vann, jord og råvarer til mat. Bakterien kan, dersom den kommer i store mengder, føre til alvorlig sykdom hos mennesker og dyr.

Allerede syke personer er mest utsatt for å bli syke av listeria-bakterien.

Servert på sykehus

Det danske Fødevarestyrelsen sier tilPolitikenat pasienter og pleiehjemsbeboere er servert sylte eller annet kjøtt fra firmaet Jørn A. Rullepølser på sykehus og pleiehjem.

Tilsynet frykter også at barnehager, kantiner og restauranter har fått bakterieinfisert kjøtt.

— Vi arbeider på høygir for å finne ut nøyaktig hvor kjøttet er havnet. Mye tyder på at noen har blitt syke mens de var innlagt på sykehus, og alt kjøtt fra produsenten er nå trukket tilbake fra sykehus og pleiehjem, sier Kim Sigsgaard i det danske mattilsynet til Politiken.

- Dypt ulykkelig

Direktør Palle Andersen i Jørn A. Rullepølser sier at bedriften er svært lei seg for det som har skjedd.

— Det er dypt ulykkelig at listera-bakterien i våre lammerullepølser med stor sannsynlighet har ført til sykdom og dødsfall. Det påvirker oss utrolig mye - både medarbeidere og ledelsen, sier eieren til DR Nyheder.

Ble trukket fra markedet i mai

Allerede i mai i år ble lammerullen trukket tilbake fra markedet, etter at det danske mattilsynet gjorde en rutinekontroll, ifølgeBerlingske.

Fabrikken som produserte den ble imidlertid ikke stengt før tirsdag morgen, fordi det igjen ble funnet listeria i produksjonen.

I midten av juni oppdaget forskere ved Statens Serum Institut (SSI) at det var nøyaktig den samme bakterien som forårsaket flere listeria-tilfeller, og at det var snakk om et utbrudd.

De klarte da å finne kilden, ettersom kjøttpålegget herfra hadde blitt solgt til de samme institusjonskjøkkenene som mistanken rettet seg mot.

Det var en ny teknikk for gen-identifisering av bakterier som var hovedårsaken til oppklaringen av utbruddet, skriver Berlingske.

— Vi hadde ikke klart å oppklare utbruddet så raskt uten den nye metoden, sier Steen Ethelberg i SSI.

Sjekker eksport til Norge

Det norske Mattilsynet undersøker nå om produktene kan ha blitt distribuert til Norge.

— Vi venter nå på at SSI skal bli ferdig med et sporingsarbeid for å se om noen av de aktuelle produktene kan ha funnet veien til Norge, sier Turid Berglund, fungerende seksjonssjef ved Mattilsynet tilNettavisen.

I mellomtiden anbefaler de alle som har handlet kjøttvarer i Danmark om å sjekke kjøleskapet og la være å spise disse inntil videre. Produkter fra den aktuelle produsenten, Jørn A. Rullepølser, oppfordrer Mattilsynet til å kaste.

Fungerende avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet understreker at listeriose er en sykdom som rammer risikogrupper, som for eksempel gravide, eldre eller de med nedsatt immunforsvar.

— For vanlig friske mennesker er det ikke slik at man nødvendigvis blir syk selv om man spiser produkter med relativt mye listeria, sier Vold til Aftenposten.

Dersom personer i en risikogruppe er bekymret etter å ha vært i Danmark og spist kjøttpålegg, råder Vold dem til å oppsøke lege dersom de får influensalignende symptomer. Det er ikke mulig å teste seg for å se om man er smittet før symptomene oppstår.

Vold forteller at de så langt i år ikke har fått meldt inn et høyere antall tilfeller av listeriose i Norge enn det som er vanlig.