Det viser Avinors flystatistikk. Trafikken i årets seks første måneder har også falt sammenliknet med fjoråret. I løpet av årets første halvdel har totalt 501 028 personer reist gjennom Kjevik. Dette er en nedgang på 3,4 prosent sammenliknet med samme periode i 2015. ## Sterkt fall i utlandsreisende

Det er utenlandstrafikken som faller mest, med en nedgang på åtte prosent sammenliknet med juni i fjor.

— En av grunnene til nedgangen i passasjerer er at det går langt færre charterfly til Tyrkia. Det har vært vanskelig å selge billetter dit på grunn av situasjonen der, sier lufthavnssjef Arne Johan Johnsen.

— Ettersom det går færre fly er flyene fulle, og til tider overbooket.

Han tror likevel den dårlige sommerstarten kan føre til større trykk mot slutten av sommeren og på tidlighøsten.

— Det blir interessant å se om sørlendingene blir værsyke og kaster seg over charterbilletter i løpet av sensommeren eller høstferien.

Lavere aktivitet i oljebransjen må ta en stor del av skylden for nedgangen i flytrafikk utenlands, ifølge Johnsen.

Oljekrisen bidrar til nedgangen

Innlandstrafikken til Kjevik har også sunket. Nedgangen i passasjerer som flyr innlands i juni er på 3,9 prosent sammenliknet med samme tid i fjor. Også her gir Johnsen oljekrisen skylden.

— I starten av juni er det fortsatt mange som jobber. Når færre reiser i tilknytning med offshore- og oljevirksomhet fører det til at innlandstrafikken på Kjevik faller sammenliknet med fjoråret.

— At det er færre som reiser i tilknytning til oljebransjen påvirker innlandstallene våre for hele året, ikke bare juni.

På landsbasis har offshoretrafikken falt med hele 17,1 prosent i juni sammenliknet med fjoråret. Det går ikke direkte trafikk fra Kjevik ut til kontinentalsokkelen, men Johnsen viser til at mye av trafikken som tidligere var tilknyttet oljebransjen nå har forsvunnet. Han håper at bunnen er nådd for oljebransjen.

— Dersom det begynner å gå bedre i bransjen vil det jo også passasjertallene våre øke. Men fremtiden er vanskelig å spå.

Nasjonal nedgang

På landsbasis sank flytrafikken til Avinors lufthavner med 0,7 prosent sammenliknet med juni i fjor. Det vil si 4,9 millioner passasjerer i løpet av juni måned. Trafikken innlands er redusert med en prosent, mens utenlandstrafikken er uendret sammenliknet med fjoråret. Blant de største lufthavnene var passasjerveksten sterkest på Bodø lufthavn, med 4,1 prosent økning. Også Oslo Lufthavn og Trondheim lufthavn Værnes hadde vekst i trafikken, med henholdsvis 1,7 og 1,3 prosent.

I Bergen og Stavanger fortsetter nedgangen. Bergen lufthavn Flesland har en nedgang på 1,9 prosent, mens Stavanger lufthavn Sola har en nedgang på 9 prosent