Stein Hoff testet å ro i seilerdrakten utenfor sitt hjem i Gullaug utenfor Drammen, der han og kona Diana bor etter at de flyttet fra Kristiansand i 2009.
Dette er den 22 fot store båten Stein Hoff skal ro over Atlanterhavet med. Foto: Privat
Her har Stein Hoff sin siste treningstur på romaskin mens han er i USA. Legen har lagt et godt grunnlag som mangeårig roer før han legger ut på sin lange ferd fra USA til England. Foto: Privat

— Ingen på min alder har rodd over et hav tidligere, men jeg kjenner Atlanterhavet bedre enn de fleste og er i god form, opplyser Stein Hoff før avreise.

Stein Hoff er kjent som lege i Kristiansand, og jobbet på Sørlandet fra 1982 til 2009. > Jeg kjenner Atlanterhavet bedre enn de fleste

I 1997 rodde han sammen med Arvid Bentsen fra Tenerife til Barbados på 69 døgn.I 2002 la han ut på tokt alene fra Lisboa til Guyana i Sør-Amerika, og var første person til å ro fra det europeiske til det amerikanske kontinentet alene.

Nå tar han en tur som kan bli enda mer strabasiøs. Toktet Hoff legger ut på går fra New York til Hugh Town på Isles of Scilly i England. Det er en distanse på mellom 4600 og 5500 kilometer, omtrent fra Lindesnes til Nordkapp og hjem igjen.

- Er i kjempeform

Fædrelandsvennen snakket med kona hans Diana og datteren Elisabeth like etter at de hadde sett ham forsvinne mot horisonten. Da hadde de vært ombord i en seilbåt som fulgte ham på de første tre timene av hans tre måneder lange reise.

Dagen før han skulle starte sin store rotur over Atlanterhavet testet Stein Hoff båten på Hudson River. Foto: Elisabeth Hoff

— Nå er han på vei ut mot havet. Det er en lang og utrolig tøff tur. Jeg er litt bekymret, men er sikker på at det går bra, sier Diana Hoff. Hun påpeker at han har rodd over Atlanterhavet før, men nå er det en tøffere rute og mannen er blitt 14 år eldre.

— Men han er i kjempeform for hans alder. Han klarer dette, sier hun.

Stein Hoff bekrefter at han er godt forberedt.

— Jeg er i god form, har utmerket helse, liker å trene og har gode forutsetninger for å lykkes, skriver 70-åringen på ekspedisjonens Facebook-side.

Her kom Stein og Diana Hoff hjem etter å ha seilt på verdenshavene:

Entusiasme i USA

Bakgrunnen for å ro akkurat denne strekningen er at dette gjorde Georg Harbo og Gabriel Samuelsen, to norskamerikanere, i 1896. De var de første i verden som rodde over en større havstrekning.

— De brukte bare 55 døgn, en stor bragd! Men ingen nordmann har hittil rodd denne strekningen fra vest til øst i moderne tid. Jeg vil gjerne bli den første og samtidig skape interesse for Harbo og Samuelsens store og lite kjente bedrift 120 år tidligere, skriver Hoff.

Dette er den 22 fot store båten Stein Hoff skal ro over Atlanterhavet med. Foto: Privat

Stein Hoff forteller til VG at de fleste nordmenn mener han er spik, spenna gæren når han forteller om turen.

— Ni av ti nordmenn jeg snakker med mener det er galskap. Jeg savner egentlig litt entusiasme fra en havnasjon, vi er landet til Nansen og Heyerdahl og her kommer en 70-åring som vil bryte noen barrierer, sier han til avisen. Hoff forteller at han i USA har møtt mye begeistring. Ekspedisjonen har blitt omtalt i flere amerikanske aviser, som New York Daily News.

Til den amerikanske avisen forteller nordmannen at han planlegger å ro 12 til 15 timer om dagen.

Se på Titanic

Hoff har stappet den 22 fot store båten med proviant og sikkerhetsutstyr. Hans kone, Diana Hoff, er litt engstelig.

Min kone er nervøs og håper dette blir min siste tur

— De er litt engstelige. Min kone er nervøs og håper dette blir min siste tur, sier Hoff til Daily Mail. Kona Diana Hoff er imidlertid ingen pyse hun heller, og har også rodd alene over Atlanterhavet.

Diana opplyser at de skal ha jevnlig kontakt på epost og via satelittelefon.

Sammen har ekteparet også seilt på verdenshavene i mange år. Langdistanseroeren har med seg en musikk som underholdning, men har også en PC med film på.

— Blir det kjedelig så kan jeg se på Titanic. Jeg krysser jo det samme strekket, sier han ifølge VG.

Ror og jobber

Stein Hoff sier at han er litt lei av at folk tenker at eldre folk ikke klarer å prestere. Han forteller på Facebook-siden sin at han holder seg i god form. Han har vært roer på elitenivå og deltatt i en rekke krevende mosjonsløp. Fortsatt ror han aktivt som veteran, og vinner ofte klassen sin.

Her har Stein Hoff sin siste treningstur på romaskin mens han er i USA. Legen har lagt et godt grunnlag som mangeårig roer før han legger ut på sin lange ferd fra USA til England. Foto: Privat
Stein Hoff testet å ro i seilerdrakten utenfor sitt hjem i Gullaug utenfor Drammen, der han og kona Diana bor etter at de flyttet fra Kristiansand i 2009.

Hoff sluttet som lege i Kristiansand i 2009 og er blitt pensjonist. Likevel jobber han to dager i uken på hjertemedisinsk poliklinikk i Drammen.