Veileder for kosefesten, Olle Bjerkås, viste hvordan berøring kan være sunt for mennesker, og ikke ha en seksuell undertone. Foto: Kristian Hole
Kosefest-vertinne Ann Osalan er fornøyd med at folk turte å stille opp på kosefesten og prøve noe nytt. Foto: Kristian Hole

— Cuddleparty er et arrangement hvor vi lærer å bli kjent med hverandre gjennom sunn berøring. Det handler ikke om noe seksuelt, men gleden av å bli berørt av andre mennesker, sier kosefest-vertinne Ann Osalan.

Svein Østvik, kjent som «Charter-Svein», var leid inn for kvelden for å lese dikt, og fronte arrangementet.

— Helt ærlig så visste jeg ikke helt hva jeg gikk til, men det er kjempegøy og positivt. Det er jo vitenskapelig bevist at vi mennesker trenger kontakt, og berøring for å overleve. Så jeg synes hele arrangementet var veldig positivt, og jeg nølte ikke et sekund med å stille opp. Vi er jo underernært på kos, ler Østvik.

Han mener at vi i vesten har mye å lære av disse arrangementene.

— Det er dessverre flere kalde samfunn i vesten, når det kommer til menneskelig nærhet. Det er viktig å slippe positivitet inn og glede andre. Ingenting er galt med litt kos i hverdagen. I tillegg er det artig å gå utenfor komfortsonen sin og prøve en kosefest, sier Østvik som leste fra boken sin «Dikt, og et lite utvalg reiser».

Arrangementet var en del av åpningen til årets Protestfestival i Kristiansand. Trenden «cuddleparty» oppstod i New York i 2004. ## Inspirert av Danmark

Ideen til kosefesten ble til når festivalsjefen selv leste om fenomenet i et dansk blad. Derfor ville han være den første i Norge som arrangerte et slikt arrangement.

— Jeg leste i det danske bladet «Psykologi» om dette fenomenet med kosefester. Vi ville prøve å ha det i Norge fordi det aldri har blitt gjort før. Temaet rundt festen er en blanding av helse. Vi har vært spente på

Deltager Irene Haugland koste seg på festen, og synes konseptet var veldig spennende. Foto: Kristian Hole

reaksjonene her på Sørlandet. Vi vet at slike fester er veldig populære i liberale land som Nederland og Danmark, sier sjef for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen.

Flere på kosefesten ville være anonyme, men noen ville stå fram og si at dette er en positiv fest.

— Arrangementet er flott. Jeg tenkte «karpe diem» med en gang, jeg måtte gripe dagen og prøve noe nytt, sier deltager Irene Haugland.

Ikke seksuelt

Olle Bjerkås var veileder for kosefesten, med utdannelse i «Fysisk kommunikasjon», som er et amerikansk kurs han tok gjennom Skype. Han synes det er viktig at folk vet at kosefestene har ingenting med sex å gjøre.

— Berøringen og det fysiske kroppsspråket er noe vi har glemt i de siste århundrene. Du trenger bare å se på hvordan for eksempel katter, hunder eller aper ter seg når det gjelder ikke-seksuell kroppskontakt, sier veileder for arrangementet, Olle Bjerkås, som selv fant inspirasjon fra Amerikanske kosefester.

Vitenskapen vektlegger også viktigheten av menneskets behov for berøring.

— Gjentatte undersøkelser viser hvor viktig hudkontakt er for helsen. Noe så enkelt som å bli tatt på, demper stress, stabiliserer blodtrykk, bedrer immunforsvaret, øker evnen til helbredelse og gir oss en generell opplevelse av velvære, skriver lege og psykiater Haakon Aars i VG Helg.