Det har blitt et kjent avsnitt i norsk litteratur. Det som begynner med «For hjertet er livet enkelt, det slår så lenge det kan.» Pål Rake falt for det han også, da han bladde litt i Karl Ove Knausgårds «Min kamp» for noen år siden.

— Jeg leste det avsnittet og falt for det med en gang. Jeg ble fanget. Jeg liker de store ordene, det er utrolig ambisiøst og det talte til meg. Han skriver veldig ærlig i første person og han finner de store tingene i veldig små ting, sier artist og låtskriver Pål Rake.

Karl Ove Knausgårds kritikerroste og omstridte verk "Min kamp".

Knausgård ga ut sin debutroman «Ute av verden» i 1998. Elleve år senere kom de tre første bindene i «Min kamp»-serien. De ble både kritikerroste og kontroversielle. I Klassekampen skrev «fjorten berørte familiemedlemmer» et leserinnlegg som omtalte «Min kamp» som «ei bok full av insinuasjoner, usannheter, feilaktige personkarakteristikker og utleveringer, som helt klart bryter med norsk lov på området.«

Ærlig

I 2016 kommer Pål Rake med sitt debutalbum «Hørrekje te», og i tekstene kan man spore innflytelsen fra Knausgårds mye omtalte kamp. Rake trekker spesielt fram den brutale oppriktigheten som inspirerende.

IMG_karl_5_1_1O4OESH.jpg Foto: Roald Berit

— Han legger ikke noe imellom. Han føler seg annerledes og han skammer seg over ikke å strekke til. Det er veldig ærlig. De bøkene har inspirert meg veldig, og de har vært med å forme mye av lyrikken i mine egne sanger, særlig dette med å ikke høre til - som også er et tema på plata, sier han.Rake har allerede gitt ut ep-en «Forseint å snu», samt en håndfull singler, i tillegg til å ha gjort seg bemerket i The Voice. Og da 26-åringen begynte å skrive egne låter måtte han åpne en ny dør for seg selv.

Ny verden

— Jeg hadde først og fremst brukt lyrikk som sangtekster, og ikke lært så mye om dikt i seg selv. Så jeg kom til den erkjennelsen at jeg måtte dykke ned i det faget, for det er et jo et eget fag - og et fag jeg har stor respekt for. Da satt jeg meg ned med alt mulig fra Inger Hagerup til de rareste og mest obskure forfatterne, og da åpnet det seg en helt ny verden for meg, sier han.

— Finner du inspirasjon i litteraturen til å lage musikk også?

— Ja, absolutt. Bøker er veldig inspirerende, jeg finner mye verdi i det skrevne ord. Faktisk finner jeg mer inspirasjon der enn i det musikalske. Det er mye rytme og musikalitet i språket, mye musikk i en god tekst, sier Rake, som også har fått med seg tekstforfatter Ingvar Hovland på sitt nye album. Hovland har blant annet skrevet tekster for Vamp og Rita Eriksen.

«Hørrekje te» skal etter planen være ute 6. februar.