SØRUMSAND: Det massive jord- og leireraset ble meldt klokka 15.45.

Ved 19.40-tiden opplyser politiet at aksjonen på stedet fra nå betegnes som søk etter antatt omkomne.

– I og med at det ikke er gjort noen form for funn så langt, så søkes det nå etter omkomne personer. Vi mener det ikke er mulig å finne liv, sier politiets innsatsleder Knut Hammer.

Ifølge politiet skal blant annet en traktor ha blitt tatt av raset. Ifølge avisen har det vært veiarbeid i området. Tre arbeidere sitter i avhør hos politiet på Lillestrøm – ifølge politiet skal blant annet en traktor ha blitt tatt i raset.

Raset har gått i Asakveien i Sørum kommune, i nærheten av en klatrepark. Jord og leire flyter over veien på stedet, viser avisens bilder fra stedet.

Massivt

Brannvesenet ble varslet om hendelsen klokka 15.55. Politiet opplyser til Romerikes Blad at raset er 250 meter dypt og 500 meter bredt.

– Det er snakk om et massivt ras. Tre brannstasjoner er varslet. Helse og politi er på stedet, og vi har rekvirert helikopter, sier vaktleder Ole-Erik Gransbråten i Nedre Romerike brann- og redningsvesen til NTB.

Leirraset har gått på et av jordene i området, ikke i klatreparken.

Til VG sier Gransbråten at de har 15-20 mann på stedet som driver søk. Fylkesvei 256 er stengt på grunn av raset.

Kommunal kriseledelse

– Fra kommunens side har vi satt kommunal kriseledelse. Vi er i ferd med å orientere oss om situasjonen. Foreløpig vet vi ikke så mye, men vi innhenter blant annet informasjon fra instanser på rasstedet, sier ordfører i Sørum kommune, Marianne Grimstad Hansen.

– Vi må først vite hva som har skjedd for å vie hvordan vi skal håndtere det, sier ordføreren, som legger til at det mange steder i Sørum er utfordringer med grunnforholdene – også i det rasutsatte området.

– Det er mye leire her, sier hun.

Kommunalteknisk vakt i Sørum kommune, Kjetil Mjønerud, sier til Romerikes Blad at det de siste årene har blitt kjørt masse med jordmasser på stedet.

Til NRK sier Mjønerud har det vært to tidligere ras i området, en gang på 80-tallet.

En geolog er ventet til stedet for å undersøke rasstedet og områdene rundt.

Katastrofesøk

Norske Redningshunder opplyser at de har tre katastrofesøk-ekvipasjer i aksjon.

Hundene er spesialtrente for søk under slike forhold.

Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at de bistår med redningshelikopter-

– Det lettet ved 16.20-tiden og er framme om få minutter, sier redningsleder Owe Frøland ved HRS Sør-Norge til NTB klokken 16.50. (©NTB)