Tall P4 har hentet fra Finansieringsselskapenes forening og Kredittilsynet viser at nordmenn hadde en samlet kredittkort— og forbruksgjeld på rundt 33 milliarder kroner i andre kvartal i 2007. På samme tid i år skyldte vi hele 44 milliarder.- Det er et enormt høyt tall, og en skremmende vekst. Lærdommen fra finanskrisen har tydeligvis ikke vært sterk nok, og det kommer stadig til folk som ikke forstår at det å ta opp et forbrukslån har konsekvenser - og at du plutselig kan miste oversikten og kontrollen, sier underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til P4. Jensen mener en del av veksten skyldes eksisterende forbruks-lånekunder som har mistet kontrollen over gjelden, og har begynt å betjene den med nye lån - som så betjenes med stadig nye og større lån.

Tallene viser også at det spesielt er de unge som tar opp stor kredittkort- og forbruksgjeld.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener de som velger de dyre forbrukslånene, selv må ta mye av skylden om de får problemer.

— Det er folks eget ansvar å velge hvilken finansieringsform de benytter seg av, akkurat som på om de skal ha flytende eller fast rente. Så det er i stor grad folks egen beslutning, sier sentralbanksjefen. (©NTB)