— Vi har erklært at et missilforsvar over Europa blir realisert, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse søndag kveld amerikansk tid.

Planen alliansens ledere nå er enige om innebærer et rakettskjold som skal dekke NATO-landene samt store deler av Europa.

— Vi investerer i en felles sikkerhet og vi gjør det sammen, noe som vil gjøre kostnadene langt mindre, fortsatte Fogh Rasmussen.

Russland har protestert kraftig mot planene om et rakettskjold i Europa og har truet med å sikte inn sine taktiske atomvåpen mot installasjoner tilknyttet skjoldet dersom det blir en realitet. Russiske ministre holdt seg også borte fra NATO-toppmøtet selv om de var invitert.

— Vi vil fortsette dialogen med Russland på dette området, men samtidig må vi tenke på vår egen sikkerhet. Den kan være truet i fremtiden av langdistanseraketter, mener Fogh Rasmussen.

Han ville på pressekonferansen ikke gå i detaljer på hvilke nasjoner han sikter til, men mange ser på Iran og Nord-Korea som trusler om de utvikler langdistanseraketter og fullgode atomvåpen.

Forsvaret opplyser til NTB at Norge ikke har gitt noen konkrete løfter i forhold til utplassering av raketter til skjoldet. Mange ser på norske fregatter som en mulig plattform. (©NTB)