SUNDVOLLEN: — Vi ser konturene av en enighet, med en plattform for denne regjeringen. Så vil vi ha den runden vi trenger for å få det godkjent, men vi er ikke ferdig, sa påtroppende statsminister Erna Solberg til Aftenposten etter en uke med ganske så maratonlignende forhandlinger.

De har startet kl 08.00 hver morgen, avsluttet ved 22-tiden. Lørdag ettermiddag og søndag er det pause. Forhandlingstoppene i Høyre og Frp gikk hvert til sitt lørdag.

— Vi trenger frisk luft og en tur, sa Erna Solberg. -Vi har politisk kondis, men vi trenger å ta en liten pustepause, sa Siv Jensen.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen skulle hente kona på flyplassen. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner skulle på fotballkamp. Så dro de, akkurat da tåken rundt Tyrifjorden letnet og en intenst blå himmel slapp seg frem.

I den grad det er mulig å tolke kropsspråket virket de to partilederne ganske avslappet. Og denne lørdagen hadde de også med seg mer betydningsfulle nyheter i form av nye tverrfaglige diagnosesentra for kreftbehandling i helseregionene.

D-dag

Alt tyder på at den store avklaringen rundt regjeringsplattformen kommer mandag. Da er både sentralstyret og landsstyret til Fremskrittspartiet innkalt til Sundvollen. Høyre frakter opp sin stortingsgruppe, og er ellers i telefonkontakt med sentralstyret.

Mellom linjene kunne man lese at det meste av plattformen nå er ferdig snekret.

- Hva gjenstår?

— Noen saker som vi skal sjekke ut, var svaret fra Erna Solberg.

Praktisk politikk

Høyrelederen ble spurt om regjeringsplattformen blir mindre enn den ville ha blitt med en eventuell flertallsregjering:

— Jeg tror ikke den blir mindre konkret eller mindre i omfang. Men vi tar hensyn til den avtalen vi har, og så er det en del vi ikke trenger å skrive før vi i regjering, sa hun.

Det betyr at Sundvollen-erklæringen ikke vil være fyllestgjørende på alle politikkområder. Samarbeidserklæringen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF manglet sentrale avklaringer. Mye vil altså bli hamret ut gjennom praktisk politikk, var signalene.