SISTE: 61 personer er evakuert, sier brannsjef Arvid Gilje. Tunnelen skal være tømt for folk.

55 personer er sendt til sykehus etter at et østeuropeisk vogntog tok fyr inne i Gudvangatunnelenpå E16 i Sogn og Fjordane.

— Samtlige er sendt til i Lærdal og Voss. Vi vet ikke noe om skadeomfanget, men har ikke fått opplysninger om at noen er livstruende skadet, opplyser politiets operasjonssentral i Sogn og Fjordane.

Skadestedsleder Arvid Gilje, som også er brannsjef i Aurland kommune, sier de har evakuert 41 personer på Flåm-siden og 20 på den andre siden.

— Det var bare flaks at ingen omkom. Vi kunne like godt hatt 40 omkomne her. Det var flaks og dyktighet, sier Gilje til BT.

— Traileren var i full fyr, men vi var tidlig ute, sier han og fullroser redningsmannskapene.

Kjørte i fjellveggen

Brannmannskapene fra Aurland rykket ut da meldingen om brannen kom.

— Vi fikk slokket den, og tok hånd om føreren av vogntoget, i tillegg til føreren av en tom turistbuss som sto der inne, sier Johnsen til BT.

Deretter begynte brannmanskapene å plukke opp folk som hadde forlatt bilene sine og begynt å gå i retning Gudvangen - nær ni kilometer unna gjennom den mørke og røyklagte tunnelen.

— 5-6 biler hadde kjørt i fjellveggen i kaoset, og så begynte folk å gå, sier Johnsen.

Ifølge John Erik Johnsen i Aurland brannvern, skal brannvesenet litt før klokken 15 ha søkt gjennom hele tunnelen uten å finne flere mennesker.

- Begynte å gå mot Gudvangen

Giftig gass kan fylle en tunnel i løpet av minutter ved en tunnelbrann, og et katastrofeteam fra Haukeland sto mandag ettermiddag parat til å flys inn med helikopter.

20 av de evakuerte skal ha kommet seg ut av tunnelen til fots. De er fraktet til Voss sykehus, tilsynelatende uskadet. Gruppen stammer fra en turistbuss som skal ha kollidert like etter at brannen startet. Ifølge Hordaland politidistrikt har de gått gjennom hele tunnelen.

Helse Bergen har foreløpig ingen detaljer om skadeomfanget for pasientene som er fraktet dit.

Også ved Lærdal sjukhus er det hektisk aktivitet.

— Vi har tatt imot rundt 20 personer. Flere av dem går ved egen hjelp, men er fulle av sot i ansiktet og naturlig nok preget av hendelsen, sier kommunikasjonssjefBernt Ove Flekke i Helse Førde.

Han har foreløpig ikke oversikt over skadeomfanget.

Flere personer satt fast

Politiet ble varslet om brannen i et vogntog i Gudvangatunnelen klokken 12.04. Politi og brannvesen fikk melding om at flere bilister satt fast i den røykfylte tunnelen, og det ble slått full katastrofealarm.

Traileren begynte å brenne 3,5 kilometer inne i tunnelen på Flåm-siden, sier operasjonsleder Odd Arne Solvåg i Sogn og Fjordane politidistrikt.

E16 er en av hovedfartsårene mellom Bergen og Oslo, og Gudvangatunnelen er drøye 11 kilometer lang (se faktaboks). Brannen oppsto nærmest tunnelmunningen mot Aurland.

Først klokken 12.55 ble brannen meldt slukket.

- Trykket på den store knappen

Hordaland politidistrikt har fått i oppgave å ta seg av tunnelmunningen på Gudvangen-siden.

Dit er det flydd inn personell med medisinsk utstyr fra Haukeland. Sivilforsvaret har kjørt ut varmetelt og forsyninger, og Røde Kors har fått beskjed om å mobilisere.

— Vi har trykket på den store knappen. Vi er fortsatt forberedt på det verste, sa operasjonsleder Ronny Lentføhr ved Hordaland politidistrikt mens søkene i tunnelen fortsatt pågikk.

Hovedredningssentralen bisto med å fly inn brannfolk fra Bergen. Tre ambulansehelikoptre, et Sea King-helikopter og et loshelikopter ble sendt til stedet . Brannvesenet rykket ut med mannskaper både fra Aurland, Voss, Lærdal og Bergen.

Lange køer

Også Flenjatunnelen ble stengt på grunn av brannen, opplyser trafikkoperatør Roger Lemme ved Vegtrafikksentralen til BT.

Han forteller at det er lange køer på stedet, og at de får mange henvendelser fra publikum.

— Det kan bli stengt i en time eller ut hele dagen. Det er for tidlig å si. Uansett må de sjekke det tekniske når det er over, sier Lemme.

Inntil videre er det omkjøring via riksveg 7 over Hardangervidda og riksveg 13 Vikafjellet. Her kan du følge med påtrafikkmeldinger.

Lemme sier at branner som denne er svært uvanlig (se også faktaboks).

— Dette skjer heldigvis veldig sjelden, sier trafikkoperatøren.