KRISTIANSAND: Torsdag er det klart for en ny filmserie på Cinemateket. Da vises skrekkfilmklassikeren "The Shining", som den første av tre filmer av den kjente, amerikanske regissøren Stanley Kubrick.

I filmen ser vi Jack Nicholson i sitt ess som vaktmester Jack Torrance på Overlook Hotel, et hotell som hjemsøkes av fortidens spøkelser og som driver Torrance til vanvidd.

REGISSØR: Stanley Kubrick har laget mange storfilmer, og har også vist gjennom sin karriere at han behersker forskjellige sjangre. Foto: Cinemateket

— Denne våren har Cinematekene i Norge fått tilgang på en nyrestaurert digitalversjon, som i tillegg er over 30 minutter lengre enn den versjonen som tidligere har gått på europeiske kinoer. Filmen har aldri noensinne vært vist i sin helhet på norske kinoer, sier Janne Molberg, daglig leder av Cinemateket i Kristiansand, i en pressemelding.Filmen vises samtidig på alle Cinematekene i landet, men i Kristiansand inngår den i en trilogi med Kubrick-filmer. 17. april står "A Clockwork Orange" på programmet, mens "Lolita" vises 2. mai.

— Stanley Kubrick er blant de mest innovative og innflytelsesrike filmskaperne i det 20. århundre. Han er kjent for sine ufattelig helstøpte filmer i helt totalt forskjellige sjangre. Alle disse tre filmene har satt kraftige spor etter seg i filmhistorien og hos Kubricks mange tilhengere, sier Molberg.

Kubrick er også kjent for å ha laget filmene "Dr. Strangelove", "Full Metal Jacket", "2001:En romodyssé", "The Killing" og "Spartacus".