Klikk på bildet over for å se musikkvideoen til "Begravelsespolka", som Kaizers Orchestra er nominert til Spellemannpris for.

STAVANGER: — Det gikk nok er par år før Terje (Vinterstø) kom med den kassa med whisky. Det var et assortert utvalg, ler regissør Eivind Tolås.

Det var han som regisserte den aller første musikkvideoen til Kaizers Orchestra, nemlig "Kontroll på kontinentet". Og før gjennombruddet høsten og vinteren 2001/2002 sto det ikke alltid like godt til med finansene hos kaizerne.

— Vi har kjent Kaizers-gjengen siden vi studerte sammen med dem i Bergen for ti-tolv år siden. Til å begynne med kalte de bandet Gnom, og når de hadde vært på turne og skulle dele honoraret var det som regel slik at de heller måtte betale for å ha vært med, sier Lars Løge.

Kristiansanderen har møtt de andre i Flimmer Film i Stavanger for å være med på spellemann-utdelingen lørdag kveld.Sammen med tre andre stiftet han filmselskapet som holder til i Bergen, og nå er de nominert til spellemannpris for beste musikkvideo.

— Ringen er på en måte sluttet. Kaizers kom til oss og spurte om Eivind kunne regissere den aller siste videoen, for de ville gå ut med et smell. Eivind har i mellomtiden blitt en formidabel regissør, sier Løge. Flimmer Film har også produsert videoen "Aldri vodka, Violeta" som også kom i fjor.

Die Hard

Dette er som kjent året Kaizers Orchestra legger opp, etter å ha holdt det gående i ett siden gjennombruddet høsten 2001. Derfor ville de koste litt ekstra på avslutningen, men nøyaktig hvor mye vil ikke Flimmer Film-gjengen ut med:

— Det får være opp til dem å si noe om. Men alle pengene ble brukt opp på produksjonen, bortsett fra litt lønn til regissøren, sier Løge.

Se Kaizers aller første musikkvideo, "Kontroll på kontinentet", under:

Resultatet var at et team fra Flimmer Film dro til Praha for å spille inn deler av videoen som nå er nominert i klassen "beste musikkvideo".

— De var på settet til "Hellboy 2" hvor man har bygget opp deler av New York City i Praha. Det var også her den siste Die Hard-filmen ble spilt inn, og noen av gutta påstod at de hadde sett ryggen til Bruce Willis der, sier Løge.

— Andre deler av den er spilt inn i en grotte på Vestlandet hvor man kan ro inn til en restaurant. De kjørte ekte fakler, og hele gjengen holdt på å omkomme av kullosforgiftning, sier Løge og ler.

Kan vinne

Som filmmann føler han seg litt på bortebane på musikkbransjens prisutdeling.

— Dette er noe fremmed for oss, men desto mer gøy å være med på, sier Løge.

Han tror videoen har en reell sjanse til å vinne, og at den hardeste konkurransen vil komme fra Mikael Paskalevs video til "I Spy".

De andre nominerte er Karpe Diem ("Toyota'n til Magdi"), Madcon feat. Kaveh ("Snu deg rundt") og Susanne Sundfør ("The Silicone Veil").

Priser

Flimmer Film har ikke laget så mange musikkvideoer før.

— Det er nok bare den ene fra før med Kaizers og en grusomt dårlig video jeg selv regisserte for Stockhaus. Men musikkvideoformatet ligner mye på kortfilm som vi har tung erfaring med. Vi har vunnet Amanda, vi har vunnet i Cannes og vi har vunnet publikumsprisen i Luxembourg. Og til våren har vi premiere på en seks episoders dokumentar på NRK som heter "Glemte helter". Og neste år sendes dokumentarserien vår "Døden - en serie om livet".

Men først skal vi altså se om Flimmer vinner spelemannpris sammen med de gamle kameratene fra Kaizers Orchestra.

NOMINERTE: Lars Løge (t.v.) fra Kristiansand er nominert til spellemannpris for beste musikkvideo sammen med Eivind Tolås (regissør) og Einar Loftesnes (produsent). Foto: Torgeir Eikeland