SETESDAL: — Det er ingen dokumentasjon på at jakttiden er årsak til reduksjonen i rypebestanden. Vi håper Miljødirektoratet ikke endrer jakttidene, sier leder av Vest-Agder Jeger og Fiskeforening, Svein Ommund Mosfjell.

Tusenvis av rypejegere og fuglehunder vandrer innover Setesdalsheiene på jakt etter ryper, og i lange tider har jakta startet 10 september.

Les også:

Dramatisk tilbakegang

Nå mener rovviltforvalter Tor Punsvik at jegerne må tåle å vente tre uker ekstra. Fra før hat Miljødirektoratet foreslått å kutte vinterjakta og avslutte rypejakt lille julaften.

— Det har vært en dramatisk tilbakegang over lang tid, og de neste fem årene foreslår vi utsatt jakttid også i forkant av rypejakta. Siden forrige jakttidshøring er begge våre rypearter satt på den nasjonale rødlista over truede arter, sier Punsvik.

Han minner om at fjellrypa er særlig truet og at Norge har internasjonale forpliktelser om å ha 40 prosent av den europeiske bestanden av fjellrype.

I noen områder er antall ryper redusert med 80 prosent. Nasjonalt har de tre siste rypegenerasjonene vist nedgang på 30 prosent.

- Fortsatt tallrike

Jaktansvarlig Øystein Stamland i Vest-Agder Jeger og Fisk er enig i at bestanden går ned.

— Men rypene er fortsatt den mest tallrike av alle jaktbare arter i Norge. Sånn sett er det ingen dramatikk. Det må forskes mer. Enkelte mener økningen i mår og rev er en hovedårsak. Andre snakker om klima, sier Stamland.

Heller ikke han tror redusert jakt har noen betydning, og minner om at rypejakta er en jakt som svært mange utøver.

Trost og måke

Det er Miljødirektoratet som avgjør nye jakttider for de neste fem årene. Hvis Fylkesmannen får støtte for kortere rypejakt, innføres dette fra neste år, ikke alt i høst.

Punsvik foreslår også fredning av all trost. Han mener jegerne strever med å skille mellom fredede og jaktbare trostearter. Derfor mener han det er like greid å stoppe jakt på alle.

Han ber også om at gråmåke og svartbak ikke lenger blir jaktbare arter på Skagerrakkysten.