Dreas Hermans og Gerlinde Zoodsma

Alder: 49 og 39

Yrke: Interim manager og coach

Kommer fra: Nederland

Har besøkt: Sørlandskysten

Hvor lenge: 1 uke

Peter Huurman og Myriam Koop

Alder: 54 og 52

Yrke: Profesjonell seiler og dietetiker

Kommer fra: Nederland

Har besøkt: Sørlandskysten

Hvor lenge: 3 uker

Hvorfor Norge: Et flott reisemål som seilere fra Nederland kan nå i løpet av en vanlig sommerferie.

De kom til Norge og traff hverandre for en uke siden i gjestehavna i Kristiansand. Siden har Dreas og Gerlinde ligget stand by, slappet av, stelt båt og ventet på deler til et ødelagt styringssystem. Veteranene Peter og Myriam har seilt Blindleia, vært i Ny-Hellesund, Stokken og flere andre steder. Nå har de møttes igjen og sitter i en av båtene og studerer sjøkartet og planlegger turen videre.

Dreas og Gerlinde får råd om å dra til Ny-Hellesund før de må vende nesa hjemover. Peter og Myriam skal seile på sørlandskysten i et par uker til, østover mot Kragerø. For dem venter neste år en jordomseiling som skal ta minst fem år, kanskje ti.

Hva synes dere om Kristiansand?

— En vennlig, liten by, nesten en landsby. Jeg ville tippe at det bor ca. 1700 mennesker her, ut fra størrelsen på sentrum. Det er få butikker i forhold til byene hjemme. Og så er den litt pussig med de rette gatene, sier Gerlinde.

— Det er mye store, moderne bygninger her, så byen er ikke så vakker. Fins det ikke en gammel bydel her? Spør Drea.

Når de får vite at folketallet er 80.000, ler de og ser på Kvadraturen på sjøkartet sitt. De trodde det var hele byen. - Det ser jo ikke ut som det er hus noen andre steder? Vi er vant til at byer er massive, tettbygde.

- Vi har en gamleby også, som turistene dessverre ikke finner.

— Virkelig? Hvor er det? Det burde vært skilt og kart til den her i gjestehavna, sånn som i andre turistbyer, og ikke bare til butikkene, sier Dreas.

— Jeg fant den, helt tilfeldig. Oppe ved elva er det mange koselige, gamle hus, forteller Myriam.

Hvorfor Norge og Sørlandet?

— For seilere fra Nederland er Norge og England stedene man kan seile til i en vanlig sommerferie. I fjor var vi i England, da ble det Norge i år, sier Dreas.

— Norge er et paradis for seiling. I juli og august er denne kysten det aller beste stedet å seile, mener seileveteran Peter, som har seilt på sørlandskysten fem-seks ganger før. - Hvorfor? På grunn av klimaet, det er masse å se, bukter der man kan legge til og overnatte, helt gratis, øyer med toaletter, brygger og søppelkasser. Verken tidevann eller strøm, ramser Peter opp.

— Vi lå i en bukt på Prestøya, bare 15 minutter fra sentrum, og hadde stedet helt for oss selv. Fantastisk, sier Myriam.

Hva synes der om oss nordmenn?

— Dere er vennlige, men ikke så åpne og snakkesalige. I havnene hjemme spør folk oss om båtene. De kikker her også, men de spør ikke.

Og temperaturen i vannet?

— Vi har badet hver dag! Vannet er varmere her enn i Den engelske kanal, så det er helt OK. Men dette er jo en veldig dårlig sommer, sånn er det bare. Hjemme er været enda dårligere.

Og prisene her?

— Det er jo dyrt, men det virket mye dyrere for 20-30 år siden, sammenliknet med hjemme. Da var frukt og grønnsaker to-tre ganger så dyrt her, nå er det kanskje bare 30 prosent dyrere. Å sende postkort her er dobbelt så dyrt, men det er jo ikke rart, så spredt som folk bor.