UTFORDRINGER: Under onsdagens tur til Kristiansand sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) at det er for mange fiskere og for lite fisk i Skagerrak. Her i prat med fisker Tore Martinsen, som kom inn med 350 kilo reker. Foto: Kjetil Nygaard
RUNDTUR: Reidar Fredriksen viser statsråd Lisbeth Berg-Hansen rundt i fiskebasaren. Foto: Kjetil Nygaard
ARBEIDSGRUPPEN: Reidar Fredriksen, Jørn Lian og August Fjeldskår har jobbet i halvannet år med rapporten "Fiske i Sør". Foto: Kjetil Nygaard

KRISTIANSAND: – I Nord-Norge er det veldig mye fisk, men ikke så mange fiskere. Her er det helt omvendt. Det er masse folk, både yrkes— og fritidsfiskere. Men fisk er det heller lite av. Det er en stor utfordring, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til Fædrelandsvennen.

I tillegg til mange fiskere fra Sørlandet fisker også svensker og dansker i Skagerrak. Dermed blir det hard konkurranse om fisken.

— Vi deler bestanden med våre naboland, og det har vært for hard beskatning over lengre tid. Det er viktig å ivareta både fritidsfiskere og yrkesfiskere. Det betyr mye for sørlendinger å kunne legge ut på sjøen og fiske på sommeren, sier Berg-Hansen.

ARBEIDSGRUPPEN: Reidar Fredriksen, Jørn Lian og August Fjeldskår har jobbet i halvannet år med rapporten "Fiske i Sør". Foto: Kjetil Nygaard

Viktig rapportUtenfor fiskemottaket på Fiskebrygga mottok hun rapporten "Fiske i Sør", som er utarbeidet av en rekke lokale fagfolk. Reidar Fredriksen, daglig leder i Fiskeeksperten Reinhartsen og representant fra Norske Sjømatbedrifters Landsforening, August Fjeldskår fra Norges Fiskarlag og Jørn Lian fra Skagerakfisk overleverte rapporten til statsråden samtidig som fiskebåter kom inn med solide rekefangster.

— Jeg er veldig glad for å få denne rapporten. Det er punkt én for å sette fokus på fisket i sør. I politikken er vi nok kanskje litt for opptatt av det som foregår i nord. Derfor blir denne rapporten veldig viktig, sier statsråden.

29 tiltak

På slutten av den 123 sider lange rapporten foreslår arbeidsgruppen 29 tiltak med mål å sikre en bærekraftig utvikling av fisket i Skagerrak. Det er blant annet tiltak som begrenser fritidsfiskeres mulighet til garnfiske på grunt vann i enkelte perioder, og tiltak for å ha kontroll på skarv og sel.

RUNDTUR: Reidar Fredriksen viser statsråd Lisbeth Berg-Hansen rundt i fiskebasaren. Foto: Kjetil Nygaard

– Jeg skal se på disse tiltakene med interesse. Det betyr mye at de kommer fra lokale fagfolk. Jeg gleder meg allerede til å begynne å lese rapporten på vei tilbake til Oslo, sier Berg-Hansen. — Hvilke begrensninger kan vi forvente i Skagerrak?

— Jeg vil ikke varsle strenge restriksjoner her og nå. Vi skal sette oss ned, lese rapporten og se hva som må gjøres, sier ministeren.

Hummer og torsk dårlig

Reidar Fredriksen har jobbet med rapporten i ett og et halvt år. Han mener fisket må forvaltes som at det skal være enda mer fisk i sjøen om hundre år.

– Det er mange som ønsker en begrensning av fisket. Både yrkesfiskere og private vil kunne fiske langt fram i tid. Derfor må vi bli enige om felles tiltak, sier han.

Ifølge Fredriksen øker fisk som råvare sin popularitet blant alle deler av befolkningen.

– Derfor er det viktig å sikre en bærekraftig utvikling av bestandene. Hummer og torsk har hatt dårlig tilvekst de siste årene. Men torsk har faktisk gått litt opp igjen de siste par årene, sier Fredriksen.

Klokken 10 dro Lisbeth Berg-Hansen videre til Grimstad for å besøke fiskemottaket der.