POPULÆR HELT: Drøyt 723.000 publikummere trakk til kinoene landet over for å se Daniel Craig i sin tredje film som James Bond, i "James Bond: Skyfall". Foto: scanpix
VICTORIA: Nykommeren Iben Akerlie spiller Victoria i filmen med samme navn, som bygger på Knut Hamsuns roman. Den har premiere 1. mars. Foto: Svein Krøvel / Filmkameratene AS
TARANTINO: "Django Unchained" har premiere allerede 18. januar, og kan bli en publikumsvinner. Quentin Tarantino er regissør, og han pleier å trekke mye publikum. Filmen er nominert til fem Golden Globe-priser, og vil trolig også få en del Oscar-nominasjoner. Leonardo DiCaprio (t.h.) og Samuel L. Jackson er blant skuespillerne i filmen. Foto: scanpix

KRISTIANSAND: Totalt var 337.304 personer innom de ni salene Kristiansand kino disponerer i 2012. Det er omtrent akkurat det samme som tallet for året før, da 337.290 besøkte kinoen.

— Vi er godt fornøyd med kinoåret 2012. Da vi så på de dårlige halvårstallene i sommer, var vi spent på hvor det skulle ende opp. Da trodde vi totalbesøket skulle ende under tallet for 2011, men de to siste månedene hentet vi inn igjen det tapte, sier kinosjef Asle Bjorvatn.

Dårlig start

De første seks månedene viste regnskapet røde tall på Fønix, men med premierer på "Kon-Tiki", "James Bond: Skyfall", "Reisen til julestjernen" og "Hobbiten: En uventet reise" i løpet av høsten kunne kinosjefen konstatere at 2012 ikke ble så verst.

— Vi har hatt et bra kinoår, med både gode barnefilmer og voksenfilmer. I tillegg har vi klart å holde åpent hele tiden under ombyggingen på kinoen. Investeringen har vært vellykket, og var også noe vi var nødt til å gjøre for å henge med i utviklingen, sier Bjorvatn, og tenker blant annet på forbedringen av lyd- og fremviserutstyret i sal 1.På Fønix, som i resten av landet, er "Kon-Tiki" den mest sette filmen. Med 881.658 besøkende sørget den for at totalbesøket for norske kinoer endte på drøyt 12,1 millioner, noe som er en økning på fire prosent fra året før. "James Bond: Skyfall", "Istid 4: Kontinenter på avveie" og "Hobbiten: En uventet reise" havnet på plassene bak den norske storfilmen.

To norske på topp ti

"Reisen til julestjernen" er den femte mest sette filmen på landsbasis, og er sammen med "Kon-Tiki" de eneste norske på listen over de ti mest sette filmene. Totalt har norske filmer hatt et besøk på drøyt 2,1 millioner, en nedgang på hele 24,3 prosent fra rekordåret 2011. — Kinobesøket i 2012 er det tredje beste besøket på kino de siste ti årene. Og til tross for nedgangen i besøket på norske filmer, er det likevel en norsk film som ligger på besøkstoppen, og det er to norske filmer blant de fem best besøkte. Så det er all grunn til å glede seg over kinoåret 2012, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

— Topplisten er som forventet, og som vi hadde håpet på. Vi hadde trodd at den siste "Mission Impossible"-filmen skulle gå bedre, men den hadde dårlige tall i hele landet, sier Bjorvatn.

Tror på et godt år

Og kinosjefen har allerede begynt å glede seg til storfilmene som har premiere i 2013. Mange av dem har premiere i løpet av første halvår, noe som burde gi en bedre start på kinoåret 2013 enn tilfellet var i fjor.

— "Victoria" bygger på Hamsun, og det blir spennende å se hvordan det slår an. Så kommer "Les Misérables" og "Beautiful Creatures". Sistnevnte skal være en arvtager etter Twilight-serien. Til sommeren kommer "The Great Gatsby", der det blir spennende å se hva de har fått til. Og når det nærmer seg jul, kommer blant annet "Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa". Det skal være noe for enhver smak, sier Bjorvatn, som håper på ny økning dette året.

— Vi er alltid positive, og håper på enda høyere tall. Men vi er også realister som skjønner at de store gullårene for kinoen er forbi. Men jeg håper på 350.000 besøkende, sier kinosjefen.