KRISTIANSAND: – Det synes jeg er både uhøflig, upassende og arrogant av dem. En politisk ledelse i en kommune bør ha kunnskap om at regjeringsmedlemmer er på besøk i kommunen, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

I torsdagens utgave av Kommunal Rapport går flere ordførere landet rundt ut og kritiserer statsråder som ikke varsler sitt besøk. Onsdag var fiskeri— og kystminister Lisbeth Berg-Hansen på besøk på Fiskebrygga i Kristiansand. Det skjedde uten at ordfører Arvid Grundekjøn (H) eller Kristiansen visste om det.

– Det handler om høflighet og folkeskikk. Departementenes retningslinjer sier at de skal varsle. Slik har det alltid vært, men de siste årene har det sklidd ut, sier Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand.

– Kritikkverdig

Han skulle gjerne diskutert Kristiansand og spesielt havnas fremtid med fiskeri- og havneministeren. Kun Kristiansand Havn var varslet om statsrådens besøk i byen.

– Det kunne vært nyttig med en direkte kommunikasjon med ministeren. Jeg mener det er kritikkverdig at ordførerens kontor ikke varsles i denne sammenhengen. Regjeringen bør forholde seg til den lokale politiske ledelsen direkte, sier ordføreren.

Har skjedd flere ganger

Grundekjøn mener at hvis en statsråd kommer til byen i forbindelse med et partiarrangement gjør omstendighetene formildende.

– Men de bør varsle oss uansett. Det er ikke første gang vi ikke kjenner til at en statsråd er i kommunen. Vi har irritert oss over dette flere ganger, sier ordføreren.

Han synes at det er naturlig for sentral politisk ledelse å ta kontakt med den lokale ledelsen i kommunen de besøker.

– En ministers nærvær er viktig for kontakten med sentral ledelse. Spørsmålet er om de er opptatt av å drive en god politisk prosess hvor man også leder en dialog. De fratar det politiske systemet en mulighet til å bli enda mer effektiv, sier Grundekjøn.

Variabel varsling

Hans Kristian Amundsen, statssekretær hos statsministerens kontor, mener ikke regjeringen har en plikt til å varsle ordførerens kontor når statsråder besøker forskjellige kommuner.

VARIABELT: Statssekretær Hans Kristian Amundsen mener ikke regjeringen er pliktig å varsle om alle statsråd-besøk. Foto: Poppe, Cornelius

– Det varierer veldig om det varsles eller ikke. Hvis vi besøker kommunale institusjoner er det naturlig å varsle ordføreren. Men hvis vi deltar på en konferanse er det ikke like naturlig, sier han.Statssekretæren vil ikke kommentere om fiskeri— og kystminister Lisbeth Berg-Hansens besøk på Fiskebrygga burde vært varslet til ordførerens kontor.

– Generelt er det god kontakt og åpne linjer mellom det kommunale og regjeringsnivået i Norge. Jeg har ikke opplevd dette som et problem. Den diskusjonen tar jeg gjerne med Grundekjøn, sier Amundsen.

Enige i teorien

Kristiansen er enig i at det ikke skal varsles uansett hva ministrene har på programmet i de ulike kommunene.

– Hvis de skal dele ut roser og drive valgkamp er det selvfølgelig greit at de kun varsler partikontorene. Jeg og Amundsen er for så vidt enige i teorien. Men det må skje i praksis også, sier han.