Hobbykokken_Krydder_Hovedbilde_Alternativ_5.jpg Hobbykokken_Krydder_Hovedbilde_Alternativ_5.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Slik krydrer du hverdagen

Trodde du krydder bare var salt og pepper? Da tar du feil.

Hvis du lærer deg å bruke krydder i maten på riktig måte, kan du komme til å oppleve en like stor overgang på kjøkkenet som foreldrene dine opplevde i stuen da de gikk fra svart/hvitt-TV til fargefjernsyn på 70-tallet.

Krydder er så uendelig mye mer enn salt og pepper. Det kan virkelig løfte maten din til nye høyder. Økt globalisering og innvandring fra alle verdenshjørner har gitt oss en kulinarisk gave som har forandret matvanene våre for alltid.

Biffkrydder_4754.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Fra India

Det er i særklasse India som er kjent for sine fantastiske krydderblandinger, mens man i det franske kjøkken ofte er kjent for å dyrke frem de litt renere smakene. Jeg er begeistret for begge retninger innen krydderbruk, men det er klart at det er veldig gøy for oss som er interesserte i mat å lage sine egne blandinger.

Å være glad i krydret mat er ikke det samme som å være glad i sterk mat, selv om det er to uttrykk som ofte brukes om hverandre.

Å være flink til å bruke krydder dreier seg hovedsakelig om å finne en balanse mellom smakene og å finne ut hva som passer best til hvilken mat.

Karri_4757.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Jeg skal ta for meg noen klassiske krydderblandinger som man kanskje er vant til å kjøpe ferdig i butikken, men som blir veldig mye bedre når man lager dem selv. Mens vi venter på at den nye regjeringen skal endre navnet på fredag til "tacokveld", skal vi selvsagt lage vårt eget tacokrydder. Og kylling i karri vil aldri bli det samme etter at du har laget karriblandingen selv.

Til alt kjøtt

I mange år har jeg laget min egen krydderblanding som jeg ofte bruker på biff, men som også er veldig anvendelig til kylling og svin. Jeg kaller den bare for godkrydderet mitt, men du må gjerne døpe den om til "fars spesialkrydder" når gjestene dine lar seg forundre og begeistre.

Taco_4752.jpg Foto: Magnus Wintersborg

For dem som er glad i å bake har jeg også laget min egen krydderblanding til søtbakst som jeg pleier å bruke i boller, kanelsnurrer, kringler osv. Prøv deg gjerne frem selv, men jeg pleier å bruke en teskje med søtbakstkrydder til en deig med et kilo hvetemel.

Når du lager dine egne krydderblandinger er det viktig å ha god hygiene og ikke minst å bruke tette glass eller beholdere.

Jeg pleier alltid å markere med en tusj på en teipbit når jeg har laget blandingen, slik at det blir lettere å holde kontroll på hva om står i kjøkkenskapet. Når det gjelder holdbarhet foretrekker jeg den potente smaken man får av ferske kryddere, så jeg pleier ikke å lage til mer enn tre måneder av gangen.

Vis fakta ↓
Oppskrifter