Harpviken, som er direktør ved Institutt for fredsforskning PRIO, viser til Gannusjkinas arbeid for migranters og flyktningers rettigheter i Russland, så vel som hennes mangeårige arbeid for rettferdighet og likebehandling for andre grupper og for forsoning. Harpviken påpeker at en pris til Gannusjkina også vil rette oppmerksomheten mot problematiske sider ved den russiske toppledelsen.

Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Timoleon Jimenez, som mandag undertegnet en fredsavtale som gjør slutt på verdens lengstvarende konflikt, er nummer to på forskerens liste.

Deretter følger USAs energiminister Ernest Moniz og sjefen for Irans atomenergiorganisasjon, Ali Akbar Salehi, for deres bidratt til atomavtalen med Iran.

De hvite hjelmene, en gruppe frivillige som bidrar i hjelpearbeidet etter bombeangrep i Syria, står som nummer fire og den amerikanske varsleren Edward Snowden som nummer fem. (©NTB)

(til venstre) er en av favorittene før utdelingen av Nobels fredspris neste uke. Her er hun sammen med en annen russisk rettighetsforkjemper, Ljudmila Aleksejeva. Bildet er fra 2010. (©NTB)