Ingeborg Solbrekken.tif
Kirsten Flagstad Foto: Scan-Foto

Kirsten Flagstad ble utsatt for en nærmest rabiat svertekampanje av det offisielle Norge. Det er vel kjent at Kirsten Flagstad, som bodde i Kristiansand, under og etter krigen var utsatt for en veritabel svertekampanje i amerikansk og norsk presse. I sin tredje bok om Flagstad dokumenterer Ingeborg Solbrekken solid at kampanjen ble ledet av en norsk ambassadør og en VG-journalist, mer direkte eller indirekte støttet av kongehus, statsråder, embetsverk og andre kunstnere. Det er frigivelsen av eldre arkivmateriale som avslører det skitne spillet om verdensstjernens ry.

Flagstad omslag.png

Helt fra Flagstad ankom USA i 1935, skar seg med den norske ministeren i Washington, Wilhelm T. von Munthe af Morgenstierne (fra 1942 ambassadør), en selvhøytidelig, arrogant diplomat. Flagstad var sky og trivdes bedre på hotellrommet med strikketøyet enn i offisielle mottagelser, noe som avstedkom Morgenstiernes mishag. I årevis gjentar han ved alle mulige anledninger sitt mantra, Flagstad viste en unasjonal holdning da hun bare sang tyske nummer under en konsert i Washington i november 1940 (den var tillyst som Wagner-konsert), da hun reiste tilbake til sin syke mann i Norge i 1941, ja, det talte imot henne at hun var gift med Harry Johansen, NS-medlem fra 1933 til 1941. Med god hjelp av Tor Myklebost , som gikk ut og inn av rollen om presseattache i USA og journalist i VG, holdt han liv i en kampanje mot Flagstad som førte til store demonstrasjoner da hun vendte tilbake til USA etter krigen, og til at kong Haakon ikke ville åpne Festspillene i Bergen i 1953 hvis hun skulle synge. Kongehuset var heller ikke representert da hun holdt sin avskjedskonsert senere samme år.

Ingeborg Solbrekken.tif

Boken kunne trengt en språklig finpuss, men Solbrekken godtgjør gjennom sine arkivfunn, mange av dem gjengitt i boken i faksimiler, at Flagstad ble utsatt for en nærmest rabiat svertekampanje av det offisielle Norge. Hun lar oss også ane gjennom Flagstads sykdomsforløp hvilke enorm påkjenning dette var, men også hvordan hun trosset all motstand og sine helseproblemer da hun gjenopptok karrieren i USA. Hun fikk en viss oppreisning da hun ble Norges første operasjef. Flagstad levde sine siste år på Amalienborg i Kristiansand. En hevngjerrig ambassadør og upålitelig journalist er avslørt. Snart er de tilbake i skammens glemsel, men Flagstads navn og stemme…