Sjanger: Animasjon

Nasjonalitet: USA 2015

Regi: Pete Docter, Ronnie Del Carmen

Manus: Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley

Skuespillere: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Bill Hader, Lewis Black

Norske stemmer: Line Verndal, Jan Martin Johnsen, Suzanne Paalgard, Dennis Storhaug, Johannes Joner

Aldersgrense: 6 år

På både manussiden og som regissør for «Inside Out» («Innsiden ut»), finner vi Pete Docter, mannen bak filmer som «Monsterbedriften» og «Se opp». Han har nok en gang laget et imponerende univers ulikt noe annet. Denne gangen hvor vi ser hva som foregår inni hodene våre, og hvorfor vi reagerer som vi gjør.

I filmen følger vi først og fremst det som skjer inni 11 år gamle Rileys hjerne. I kontrollsenteret finner vi Glede som har ansvaret for Rileys lykke, Frykt som tar seg av sikkerheten, Sinne som er opptatt av at rettferdighet, Avsky som hindrer at Riley blir forgiftet, og Sorg som ikke helt vet hva rollen hennes er. De andre synes egentlig også at hun bare er i veien, men det viser seg etter hvert at rollen hennes kanskje er den viktigste av dem alle.

Den nye Pixar-Disney-produksjonen er morsom, intelligent, og tar både barn og voksne på alvor. Den har ingen logiske brister eller feilskjær, noe som er imponerende med et så omfattende område, og det er rett og slett en av de bedre animasjonsfilmene jeg har sett på lenge.

Filmen treffer akkurat der den skal, og viser noe helt nytt, som er både fantasifullt og originalt.

Den vil garantert falle i smak hos hele familien, og gi både store og små flere aha-opplevelser.

Så langt, årets familiefilm.