KLEPP: Fuglene, som ble funnet onsdag kveld, undersøkes nå ved Veterinærinstituttet i Sandnes.

– De vil bli undersøkt her i dag, og forhåpentlig har vi svar på en foreløpig hurtigtest på ettermiddagen i dag. Prøver blir så tatt ut og sendt videre til Veterinærinstituttet i Oslo, sier seksjonsleder Odd Ivar Berget i Mattilsynet Midt-Rogaland til NTB.

Beredskap

I tråd med den nasjonale beredskapsplanen for fugleinfluensa er de lokale myndighetene allerede varslet om fuglene som kan være smittet.

– Vi har varslet kommunene, ved rådmenn og kommuneleger, og de setter i gang sitt beredskapsarbeid. Foreløpig er de også avventende, og det er ikke satt opp sperringer av noe slag, sier Berget.

Dersom det skulle vise seg at smitten er kommet til Norge, er det i første rekke tamfuglbesetninger som skal vernes.

– Villfugl er villfugl, og de er vanskelige å kontrollere, sier Berget.

Spesielt

Siden 16. februar har Veterinærinstituttet mottatt 344 fugler fra hele landet, og alle de 299 prøvene som har vært testet, har vært negative. Det er imidlertid første gang så store mengder døde fugl er funnet på ett område. I Rogaland er en melding om to fugler det meste som har vært registrert på ett sted. En melding om 15 døde fugler er derfor helt spesielt.

– Folk er veldig observante og ringer om døde fugler hele veien, men dette skiller seg sterkt ut fra de andre meldingene. Det er stort sett enkeltfugler vi får melding om, sier seksjonsleder Ole Aamodt i Mattilsynet til Jærbladet. Han rykket straks ut til funnstedet ved Skeiestranda da meldingen om de 15 døde andefuglene kom inn onsdag kveld.

– Dette er en såpass spesiell melding at jeg ønsket å samle inn prøver med en gang. Det er logisk at fugleinfluensaen vil komme til landet i strandsonen først. Dette bildet er akkurat slik vi har forventet at smitten skal komme. Vi er midt i hjertet av et stort trekkfugl-område, med Orrevatnet like ved, sier Aamodt. (©NTB)