FILM: «Harry Potter og Føniksordenen» åpnet svært bra i USA, med 12 millioner dollar. Det er beste åpningsonsdag siden «Ringenes herre» i 2003. Det er også langt mer enn den forrige Potter-filmen spilte inn på sin første dag, skriver nyhetsbyrået WENN.

102 kopier

I Norge har filmen premiere fredag og den norske distributøren er selvsagt spent på hvor godt «Harry Potter og Føniksordenen» vil gå.

— Den forrige Potter-filmen hadde den beste åpningen i nyere tid i Norge, med over 200.000 besøkende. Den filmen hadde premiere i november, nå er vi midt i juli. Det er ferie, og noen kinoer har sommerstengt, men det virker som interessen er upåklagelig, mener presseansvarlig Jarle Namtvedt i Sandrew Metronome Norge.

Men mange kinoer har åpent, og Harry Potter er sendt ut i hele 102 kopier. Det meldes også fra de største kinoene om godt forhåndssalg.

— Kinoene rapporterer at det er stor interesse. Trondheim og Bergen har satt opp ekstravisninger allerede fra første dag, sier Namtvedt.

Godt kinovær

Store deler av Norge har til nå hatt dårlig vær. Det kan bli magisk godt nytt for filmbyrået.

— Den private biten vil ha sommer, men jobb-biten synes dårlig vær er søt musikk, innrømmer Jarle Namtvedt med en god latter.

Nøyaktig hvor stort besøk de håper på, vil han ikke si så mye om. Den tredje Pirates-filmen er til nå sett av over 500.000 i Norge, og Harry Potter bør nok minst ligge der før de amerikanske sjefene er fornøyde.

— Dette er den største amerikanske filmen vi har i år og vi håper selvsagt at den blir en av de mest besøkte filmene på kino i år, sier Namtvedt.

Ny film i 2008

21. juli avsløres Harrys skjebne, da den siste boken slippes løs. Jarle Namtvedt tror ikke avslutningen uansett hvordan den ende, vil være negativ for filminteressen.

— Mitt inntrykk er at selv om en vet hva handlingen i bøkene er, blir filmopplevelsen en annen. Det ville overraske meg om folk vil miste interessen helt.

Innspillingen av den sjette Harry Potter-filmen starter i september, og «Harry Potter og halvbrorsprinsen» vil ha premiere 21. november 2008. Harry Potter-besøkende til nå:

2001: «Harry Potter og de vises stein» – 856.617

2002: «Harry Potter og mysteriekammeret» – 690.903

2004: «Harry Potter og fangen fra Azkaban» – 589.155

2005: «Harry Potter og ildbegeret» – 617.362