OSLO: Gerd-Liv Valla skulle holdt tale både i Oslo og Trondheim. Arrangementet i Trondheim ble avlyst lørdag formiddag. I Oslo håpet 8. mars-komiteen i det lengste at Valla ville være i stand til å holde hovedtalen på Youngstorget på ettermiddagen, men slik gikk det ikke. Dermed måtte en sengeliggende Gerd-Liv Valla nøye seg med å sende en hilsen fra sykesengen til alle sine medsøstre som hadde møtt opp på Youngstorget for å feire dagen. Det var talskvinne for 8. mars-komiteen Ane Stø og leder av kvinnegruppa Ottar, som steppet inn for Valla og leste opp hilsenen hennes:

– Jeg er lei meg for at influensaen hindrer meg i å feire kvinnedagen sammen med dere. I kampen for likestilling må turnus— og skiftarbeid likestilles slik at de som jobber turnus, ikke har et høyere timetall enn de som jobber skift.

Likestilles

I sin hilsen pekte Valla også på at far må få økt pappapermisjon og at alle kvinner må få ammefri med lønn. Også Valla ønsker en kriminalisering av sexkjøp.

Valla måtte avlyse hele sitt tette program på kvinnedagen. I tillegg til å holde en appell og en hovedtale, skulle hun ha åpnet en kunstutstilling i Trondheim og deltatt i et arrangement på Tveten gård i Oslo.

Også Stø som steppet inn for Valla i Oslo, tok opp kravet om kriminalisering av sexkjøp:

– Denne dagen kan bli historisk. Forhåpentligvis er det siste gang at årets hovedparole, «Kriminaliser horekundene nå», vil måtte bli valgt, sa hun.

Hun understreket at det lovforslaget som kommer fra Stortinget i løpet av våren, blir veldig viktig:

– Vi ønsker oss en lov mot sexkjøp som kan demme opp for internasjonal kvinnehandel og som forhåpentligvis vil endre menns holdninger og handlinger når det gjelder prostitusjon, sa Stø.

Likelønn

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, holdt appell om likelønn på Youngstorget. Hun pekte på at Sykepleierforbundet er villig til å ta alle midler i bruk for å oppnå likelønn.

– Vi forventer at den rødgrønne regjeringen starter arbeidet nå med å heve lønnen i de kvinnedominerte yrkesgruppene som har mer enn fire års utdanning. Regjeringen har ett år på seg, sa Normann.

Hun pekte på at åtte av ti menn støtter at kvinner får høyere lønn, og at likelønn også handler om å gjøre spennende arbeidsplasser som er dominert av kvinner attraktive for flere.