12. august slo Finanstilsynet fast at en arendalsadvokat har brutt god meglerskikk. Samme dag ble advokatfirmaet til en kollega i Sandnes tvangsoppløst etter å ha vært uvirksomt siden han ble avskiltet som oppgjørsadvokat for litt over et år siden. Begge reaksjonene kom etter at de var involvert i de svært omstridte hyttesalgene i Risør og Lindesnes.

Flere regelbrudd

Fædrelandsvennen har skrevet en rekke artikler om hyttebyggerne i Lindesnes og i Risør. Mange hyttekjøpere har vært misfornøyde og fått store økonomiske tap. Flere av selskapene som har operert på feltene har gått konkurs og etterlatt seg krav på rundt 94 millioner kroner. Blant dem er Naturhytten og Fritidseiendommer AS, alle har hatt forretningsadresser i Rogaland.

Flere hyttekjøpere har vært misfornøyde med kjøpene sine:

Nå viser det seg at også to advokater har sviktet kjøperne.

Ifølge Finanstilsynets beregninger manglet det 1,7 millioner kroner på klientkonto

Advokaten som hadde praksis i Sandnes får den hardeste reaksjonen. Finanstilsynet har avdekket flere regelbrudd.

— Det er foretatt oppgjør i strid med forutsetninger om sikkert oppgjør. Kjøpere har fått hjemmel til tomter uten at innbetalingen har kommet på klientkonto, skriver tilsynet. Det er betalt ut for mye penger og saker er blandet sammen. Ifølge Finanstilsynets beregninger manglet det 1,7 millioner kroner på klientkonto. Advokaten skal gjennomgående ha gjennomført oppgjør direkte mellom partene, uten at pengene har vært innom klientkonto.

Disse forlokkende plakatene om tomte- og hyttesalg på Høyland er hengt opp overalt i hyttefeltet. Joar Hauge er oppgitt som kontaktperson. Foto: Jarle R. Martinsen

Ikke tillitt

Dette har gjort at kjøperne ikke har vært sikret at pengene gikk til det de skulle gå til, som for eksempel opparbeidelse av infrastruktur i feltet. For flere hytteeiere har det betydd at de mangler infrastruktur som strøm, vei og vann. Hvor pengene har blitt av er det ingen som har oversikt over.

Finanstilsynet bestemte seg for å frata advokaten rett til å drive eiendomsmegling og oppgjør i fjor vår. Da la advokaten ned.

— Det ble under kontrollen avdekket et så vidt stort antall regelbrudd at Finanstilsynet ikke har tillitt til at de i fremtiden vil overholde loven, og anser det utilrådelig å la eiendomsmeglingsvirksomheten drives videre, skriver tilsynet i vedtaket til advokaten.

Det har blåst godt rundt hyttefeltene:

Mangelfulle kontrakter

Den andre advokaten som ifølge Finanstilsynet har brutt god meglerskikk holder til i Arendal.

— De har brutt god meglerskikk ved å gjennomføre oppgjør uten å i tilstrekkelig grad ivareta kjøpernes interesser ved rådgivning i forbindelse med oppgjørene.

Han får også kritikk for ikke å ha sikret at kjøpernes penger gikk til det de skulle gå til. Da selgerne gikk konkurs sto det en rekke ulykkelige hyttekjøpere igjen med store økonomiske tap. Advokaten kvalitetssikret heller ikke det som skal ha vært åpenbart mangelfulle kontrakter.

Forholdene er alvorlige, men han ser ut til å ha skjerpet seg i ettertid

— De har foretatt sluttoppgjør i oppdragene uten å kontrollere at selger hadde levert disse ytelsene, skriver tilsynet. Finanstilsynet sier at regelbruddene var så alvorlige at de kvalifiserer til tilbakekall av retten til å drive eiendomsmegling.

Men siden forholdene ligger tre-fire år tilbake i tid slipper han unna med refs og advarsel.

Alvorlige forhold

— Forholdene er alvorlige, men han ser ut til å ha skjerpet seg i ettertid. Derfor er det ikke utilrådelig at han fortsetter som megler, sier seksjonssjef Anne-Kari Tuv i Finanstilsynet.

Advokaten selv gir følgende kommentar:

— Jeg beklager at ting er blitt som de er blitt, og jeg tar Finanstilsynets uttalelse til etterretning.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å komme i kontakt med advokaten i Sandnes.

Hyttefirmanene har vært svært omstridte:

Har tapt 240.000

Hyttekjøper May Britt Stamsø og sønnen hennes har tapt rundt 240.000 på kontraktsrot hun mener arendalsadvokaten burde forhindret.

Stamsø er en av 13 som har kjøpt tomt ved Øysang i Risør av NTB Eiendom, Fritidseiendommer eller de andre selskapene som har vært drevet av de samme personene.

Hun og sønnen har ifølge kjøpekontrakten betalt for felles tomt og arbeider knyttet til infrastruktur. Det vil si opparbeidelse av vei, vann, avløp og strømfremføring til tomtegrense, samt offentlige tilknytningsavgifter. I tillegg har de betalt for gravearbeider for fundamentering av hytte.

May Britt Stamsø føler seg lurt etter tomte- og hyttekjøpet i Risør. Foto: Roald Ankersen

— Hele leveransene har uteblitt. Manglende oppfølging fra oppgjørsansvarlig har ført til et økonomisk tap på 240.000 kroner, sier hun

— Vi har i ettertid måttet betale 150 000 kroner for opparbeidelse av infrastruktur og kr 14.000 i tilkoblingsavgift til Risør kommune, i tillegg til kostnader knyttet til gravearbeider på tomt, sier Stamsø

Hun har rettet erstatningskrav mot oppgjørsansvarliges forsikringsselskap, men har fått avslag.- Finanstilsynets merknader etter tilsynet stiller imidlertid saken i nytt lys, og vi kommer til å klage på avgjørelsen, sier hun.