Utbruddsstammen er påvist i epidemiologiske studier, og dataene peker med stor sannsynlighet mot spirer fra en gård i Bienenbüttel i Niedersachsen. Tyske myndigheter har derfor trukket tilbake rådet om ikke å spise tomat, agurk og salat, mens rådet om ikke å spise bønnespirer blir opprettholdt.Så langt Mattilsynet vet, er grunnen til forurensningen av spirene med E. coli O104 ikke fastslått.

— Sporingsarbeid etter E. coli er svært vanskelig, og det er derfor gledelig at Tyskland melder at kilden er funnet, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.

Mattilsynet har undersøkt hvor norske spireprodusenter kjøper sine frø, og er ikke kjent med at det skal være importert frø til Norge fra dette området. Tyskland vil foreta videre undersøkelser av eventuelle distribusjonskanaler.

Det er meldt atflere hundre personer har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon under dette EHEC-utbruddet. Flertallet av de syke er voksne kvinner, opplyser Folkehelseinstituttet. (©NTB)