Ifølge ambassadøren er det ingenting i Japan som tilsier en evakuering av nordmenn eller ambassaden nå. – Det er fullt mulig for dem som ønsker det, å reise ut av landet på normal måte. Det er nokså grei adgang til flyplassene. Flyene går, og det skulle ikke være noe problem for dem som ønsker å dra, å gjøre det på en tilnærmet normal måte, sier Walther.

Japans Røde Kors forsikret onsdag at det er trygt i Tokyo, og at det er ingenting i veien for at utlendinger kan reise til den japanske hovedstaden.

NTBs medarbeidere var de eneste som møtte opp på pressekonferansen ambassaden innkalte til onsdag ettermiddag. Få norske medier er igjen i Japan. Ambassadøren mener ikke den generelle situasjonen i landet har forverret seg det siste døgnet.

– Vi kan ikke se at situasjonen er blitt noe verre. Det er en uoversiktlig situasjon. Vi hadde et merkbart jordskjelv i natt og opplever småskjelv hele tiden, sier Walther.

– Vi ser hvordan man fortsatt arbeider med den humanitære katastrofen etter tsunamien. Det er stor internasjonal oppmerksomhet om atomkraftverkene.

Tirsdag ble det norske og nordiske reiserådet endret, og anbefalingen er nå å ikke dra til eller oppholde seg i Japan.

– Reiserådet er ingen oppfordring til å dra ut av Japan. Dette er et råd som er gitt i en usikker situasjon under en krise i utvikling. Hvis nordmenn i Japan er engstelige og vurderer å reise ut, bør de gjøre det. Trenger de bistand, er det fullt mulig å få det, sier han.

Franske myndigheter oppfordrer alle franske statsborgere i Tokyo til å forlate Japan eller forflytte seg lenger sør i landet. Air France har mobilisert fly for å hente ut franske statsborgere fra Tokyo, opplyser den franske ambassaden i en pressemelding.

Mens flere norske medier forlater et Japan i krise, styrker utenrikstjenesten kriseteamet på en døgnbemannet ambassade. Eksperthjelp fra Statens strålevern, politi og UD-bemanning fra andre ambassader var ventet til Tokyo i løpet av kvelden lokal tid onsdag. (©NTB)