Direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet presenterte funnene mandag. Han konstaterer at situasjonen er alvorlig. Hanssen er redd for at kommunene ikke klarer å identifisere, utrede og gi tjenester med god kvalitet. Han mener eierne bør interessere seg mer for tjenestene ved sine institusjoner.– Jeg tror ikke kommunestyrene er vant til å forholde seg til kvaliteten på tjenestene. Det er ikke nok å følge opp arbeidsforhold og økonomi. Fagligheten er for viktig til å bli overlatt til fagfolk alene. Eierne må være ansvarlige for tjenesten og lære av de feil som gjøres. Det er eier og driver som har ansvaret, understreker Hanssen.

Etter hans mening er god ledelse og styring avgjørende for å sikre god drift.

Helsetilsynet har undersøkt flere kommunale tjenesteområder og tiltak av stor betydning for skrøpelige eldre med store og sammensatte hjelpebehov.

– Tilsynene viser at mange kommuner har en betydelig vei å gå når det gjelder å sørge for tydelig ansvars— og oppgavefordeling, nok personell med nok kompetanse til å utføre oppgavene og nødvendige føringer for hvordan oppgavene skal gjennomføres, oppsummerer Hanssen. (©NTB)